Державне бюро розслідувань у вівторок, 11 червня, повідомило про підозру начальнику курсу Національної академії сухопутних військ у Львові, якого підозрюють у побитті та приниженні курсантів.

Як ідеться в повідомленні ДБР у Telegram, офіцер понад рік знущався з курсантів на території академії та в казармах, «намагаючись „навчити“ їх дисципліни і порядку». Про це стало відомо тільки в березні 2024 року, тоді ж було відкрито кримінальну справу.

Відео дня

Слідство задокументувало побиття чотирьох курсантів. Офіцер бив їх по голові та різних частинах тіла руками, прикладом і ременем.

«Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі або помилки в журналі. Одного з курсантів він змусив їсти цигарки перед іншими, бо той запізнився на шикування через куріння. Тож „педагог“ вирішив його провчити, змусивши жувати кілька цигарок», — заявили в ДБР.

Офіцеру повідомили про підозру за ч. 5 ст. 426−1 КК України (насильство щодо підлеглого з боку військової службової особи). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Незадовго до підозри військового перевели в частину у Львівській області. Суд за клопотанням ДБР відправив його під варту з можливістю застави в 908,4 тис. грн.

У повідомленні академії у Facebook ідеться, що офіцера перевели «в одну з бойових бригад ЗСУ» ще 26 квітня. 6 червня його затримали правоохоронці. В академії заявили, що відразу після того, як керівництво дізналося про порушення з боку військового, його перепризначили на посаду, яка не передбачає роботу з особовим складом. Також повідомляється, що він «ніколи не обіймав посади педагогічного та науково-педагогічного складу».

Редактор: Ніна Григорська Читати далі