Автор: Анастасія Печенюк

Концентрація молекули мікроРНК під назвою miR-519a-3p може вказувати на появу хвороби Альцгеймера ще до того, як у людини з’явилися перші симптоми, показало нове дослідження.

Команда вчених, що стоїть за відкриттям цього біомаркера, переконана, що це відкриття може зробити вагомий внесок у систему раннього попередження про хворобу Альцгеймера.

Відео дня

Дослідників з Інституту біоінженерії Каталонії (IBEC) та Університету Барселони в Іспанії у новій роботі, опублікованій у Biochimica et Biophysica Acta — Molecular Basis of Disease, детально описали, як працює miR-519a-3p у людей з цим захворюванням.

МікроРНК, такі як miR-519a-3p, допомагають клітинам керувати виробництвом білка. У випадку miR-519a-3p йдеться про білок PrP C, який, як уже було відомо, є в організмі у значній кількості на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера і зникає з прогресуванням хвороби. Лабораторні експерименти показали, що ця молекула зв’язується з ділянкою гена, який контролює експресію PrP C, зменшуючи кількість цього білка.

Це дослідження — ще не остаточний доказ того, що цей біомаркер є раннім попередженням про хворобу Альцгеймера, але надає переконливі докази на користь цього.

«Якщо наша мета полягає в тому, щоб використовувати miR-519a-3p як біомаркер для виявлення деменції Альцгеймера у гіпотетично здорових людей, важливо переконатися, що його рівні не змінюються при інших нейродегенеративних захворюваннях», — каже нейробіолог Розаліна Гавін з IBEC.

Крім того, miR-519a-3p — лише один із кількох потенційних ранніх індикаторів, які вчені виявили за останні роки. В майбутньому кілька з них можуть бути об'єднані в одному простому і надійному тесті для виявлення хвороби Альцгеймера.

Читати далі