Фонд американського актора Джорджа Клуні добивається кримінального переслідування російських пропагандистів у Європі на тлі російського вторгнення в Україну. Планується, що будуть видаватися закриті ордери на арешт.

Про це заявила правозахисниця та функціонерка Фонду Клуні за справедливість Анна Нейстат в інтерв'ю виданню Голос Америки. Що це змінить, політолог Ігор Рейтерович розповів в ефірі Radio NV.

Відео дня

Ігор Рейтерович

політолог, політичний консультант

Це насправді дуже цікава і правильна історія. Про неї треба було давно говорити.

Мені здається, ця інформація з’явилася якраз на тлі того, що в них є підтвердження, що окремі пропагандисти кудись якось намагалися виїжджати. Це, мені здається, з цим пов’язано.

[Пропагандист Володимир] Соловйов, наскільки мені відомо, сидить в Росії, нікуди носа не висовує. Оскільки він така людина, яка дуже легко може під щось потрапити. Але ж є інші, тобто ті, які їздять.

Читайте також: Один з «експертів» Соловйова назвав його брехуном. У пропагандиста почалася істерика — відео

Та ж [пропагандистка Ольга] Скабеєва намагалася в окремі країни якось літати — в ті, в яких не запроваджені проти неї санкції. Але ці країни можуть мати стосунок до Європолу. І вони зобов’язані як мінімум цю людину затримати на певний час для з’ясування тих чи інших обставин.

Є ще один момент. Члени команд цих пропагандистів набагато частіше їздять. Вони не потрапляють під якісь санкції. Вони другорядного плану, але ж виконують важливу пропагандистську роботу — їздять, збирають якусь інформацію, маніпулюють, роблять якісь сюжети і так далі. Можливо, це спрямовано зокрема проти них.

Читайте також: Вплив російської пропаганди настільки потужний, що люди іноді не розуміють, що вже перебувають під її впливом

Але тема дуже правильна. І добре, що не називають прізвища. Я думаю, що вони якраз будуть намагатися їх десь спіймати. Оскільки були випадки, коли з’являлися певні сумніви, що вони сидять виключно в Росії, нікуди не їздять. Як мінімум [йдеться про] південні країни, наприклад, Європейського Союзу, офшорні гавані і туристичні центри.

У 2022-му, в 2023-му році була інформація, що окремі пропагандисти там були. Тобто вони туди виїжджали, санкції проти них не були запроваджені, і вони там перебували. Як правило, з якоюсь туристичною метою чи на якийсь шопінг поїхали, але люди це робили. І, можливо, вони роблять це і зараз.

Будемо сподіватися, що тепер їм буде набагато складніше це робити, а когось, можливо, і затримають.

Редактор: Юлія Козіна Читати далі