Мирослава Ґонґадзе

Мирослава Ґонґадзе

Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі

Критичність ситуації була надзвичайно висока, і українська сторона змогла пояснити американській, наскільки все серйозно

Намагання спонукати Білий Дім дозволити використання зброї США проти цілей всередині Росії тривало вже досить довгий період часу. Ще рік тому, зокрема, республіканці в Конгресі закликали надати Україні далекобійну зброю і бити нею. І так виглядає, що весь цей період війни ці американці, і Білий Дім, зокрема, декларуючи повну підтримку Україні, все ж таки зупинялися на певних моментах і вичікували до певних дій Росії щодо України або до певного розвитку цієї прифронтової ситуації. І так було з наданням усіх видів зброї. Ми до кінця не знаємо, коли насправді президент Байден таки дав негласне погодження для того, щоб Україна могла використовувати цю зброю для ударів по військових цілях на території РФ. Можливо, це було навіть трохи раніше, а оголошують про це лише зараз. Але ми бачимо просто такий паттерн, що повторюється вже досить давно.

Відео дня

Останні декілька тижнів навколо політичної еліти в Сполучених Штатах дуже голосно звучать заклики, що Україна має отримати дозвіл і право бити там, де вона вважає за потрібне, аби захищати себе. І зрозуміло, що тактика війни передбачає знищення тих центрів вогню, які направляються проти України. Тому в Сполучених Штатах особливо, мушу сказати, з республіканського боку, звучали дуже активно заяви ухвалити таке рішення. І в Білому домі нарешті це прояснили. Також у Білому домі під час брифінгу 3 червня Джон Кірбі пояснив, що це може бути не остаточне рішення. І дальність і точки, які можуть бути знищені українськими силами американською зброєю, можуть розширюватися.

Важко сказати, що це зухвалий крок з боку США

Якщо говорити про так звану «контрольовану ескалацію», чи вписується в цю концепцію такий зухвалий крок з боку США, запитують мене. Та відповім, що важко сказати, що він зухвалий. США, незважаючи на всю критику сьогоднішньої політики Білого Дому, все ж таки є одним з базових і головних партнерів України, які допомагають найбільше сьогодні. І є речі, насправді, які, можливо, не варто говорити з питань національної безпеки, як України, так і Сполучених Штатів. Тому ми знаємо, що надавалася певна зброя, а оголошувалося про це пізніше. Тому є певна тактика публічності певних дій.

Я думаю, що ви також бачили ту публікацію в Washington Post про те, як нібито ухвалювалося остаточне рішення. З української сторони зв’язалися з американською стороною 13 травня, за три дні після початку російського наступу на Харківщину. Там є багато різних деталей — що глава Пентагону Ллойд Остін був на цьому дзвінку, і радник президент а США з національної безпеки Джейк Салліван, і що рішення ухвалили блискавично, зважаючи на звичайні механізми, за якими працює Білий Дім, Пентагон. Це описали один із нюансів цього процесу, але все ж таки, думаю, що критичність ситуації була надзвичайно висока. І українська сторона змогла пояснити американській, наскільки все серйозно. Американці також мають свої дані розвідки і розуміння, що якщо зараз не будуть зроблені конкретні кроки, то можливо йшлося навіть про втрату міста. Тому мені здається, рішення було ухвалене блискавично.

Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Який сценарій розглядають США у війні Росії проти України

А ще один нюанс такий, що все ж таки Білий Дім просив Конгрес надати Україні допомогу ще в жовтні 2023 року. Ми всі прекрасно про це знаємо. І затягування з цією допомогою насправді можливо спровокувало цю російську атаку, готовність росіян рухатись далі і робити наступ. І тому можливо в певній мірі це була реакція також на цю затримку, якщо б ця зброя, яка мала б надатися Україні раніше, вже могла б працювати, то не було б цієї критичної ситуації. Тому я думаю, що це багато аспектів однієї проблеми.

Ще одна тема, яку широко обговорюють в українських медіа, що президент Байден не зможе прилетіти на саміт миру в Швейцарії. Туди вже підтверджено прилетить віцепрезидентка Камала Гарріс і Джейк Саліван, радник з національної безпеки президента Байдена. У Вашингтоні вважають, що будь-які спроби досягти якогось миру або розуміння і серйозного обговорення на рівні лідерів країн і чим ширша ця коаліція міжнародна в напрямі досягнення миру в Україні, тим краще. Тому це ще одна можливість такої широкої дискусії для розуміння, куди рухатись далі і формувати стратегію. Чи ефективний цей крок — складно сказати. Ми побачимо за результатами цього саміту. Але ще одну спробу і намагання збудувати цю міжнародну коаліцію на підтримку України проти агресії Росії, вони хочуть використати. І саме тому туди їде Салліван. Він займався цією темою всі ці роки разом з офісом президента України. І тому правильно, щоб він там був. І зрозуміло, як високе представництво, там буде представлена віцепрезидентка Гарріс. Те, що у президента Байдена були попередні плани, було відомо давно на цей час. І треба врахувати також дуже важливу ситуацію на політичному олімпі у Сполучених Штатах. Треба розуміти, що в Сполучених Штатах триває політична кампанія, від якої залежать наступні п’ять років розвитку світу. І тому тут дуже важко визначити, що є важливішим.

Повну версію інтерв'ю з Мирославою Ґонґадзе слухайте на Radio NV

Читати далі