Іван Яковина

Іван Яковина

Оглядач NV

Видатних успіхів у російській армії з приходом до Міноборони РФ Андрія Бєлоусова я не чекаю. Навпаки, зараз там почнуться дуже серйозні кризи

У РФ досить важливі зміни відбулися цими вихідними. Там було звільнено, як ви вже знаєте, міністра оборони Сергія Шойгу. Плюс ще кілька перестановок у російському уряді. Але головна новина, звісно, це звільнення Шойгу. Про що це свідчить?

Відео дня

По-перше, це свідчить про те, що якби вторгнення російське в Україну йшло так, як планував Володимир Путін, то Шойгу б, звісно, не звільняли. Отже, все йде недобре. Причому за повідомленнями численних джерел, наприклад, Bloomberg писав, у чому, власне, претензія головна була Володимира Путіна до Шойгу. У тому претензія була, що Шойгу і його люди почали красти, почали красти якусь зовсім вже шалену кількість грошей навіть за російськими масштабами.

https://www.youtube.com/embed/8UKTjo1hGAw?si=lNUP115lAhFdE8_F

Річ у тім, що Російська Федерація — це держава, яка заснована на крадіжці. Корупція — це коли законний представник влади підтирює гроші або дає комусь якісь преференції в обмін на кошти. Росія ж побудована таким чином, що немає ніяких законно обраних представників влади. Там є кримінальне угруповання, яке захопило владу. Воно грабує тих, кого контролює. Тобто це якесь феодальне суспільство. Не можна сказати, що феодал, який відбирав усе у своїх селян, займався корупцією. Ні, тоді просто було влаштовано життя, і ось він так і робив. Так він жив, і селяни на нього за це не скаржилися. Власне, в Росії зараз приблизно така сама ситуація. Кожен, хто керує якимось відомством, він це відомство й обкрадає.

Тому, коли Шойгу крав гроші в Міністерстві оборони, це не було якоюсь корупцією, це не було порушенням правил. Правила передбачають, що він це і буде робити. Тому що, якби він цього не робив, тоді б він викликав великі підозри. Приблизно те саме трапилося із Сергієм Фургалом, губернатором Хабаровського краю, який вирішив не брати хабарі й вирішив стати популярною у своєму регіоні людиною. Його моментально за це посадили. Так ось, Шойгу крав, і все було нормально. Але зараз він став красти надто вже багато. Його злодійство почало становити загрозу для обороноздатності російської армії. Тому його і вигнали.

Шойгу і його люди стали на рівні арабських шейхів — ультрамільярдерами

Чому так сталося? Та тому що в російському військовому відомстві бюджет за останні два роки збільшився втричі. Причому, оскільки бюджет воєннний і час воєнний, то весь цей бюджет засекречено. Тобто, на що витрачаються гроші, невідомо. А якщо вони на щось витрачаються, то потім вони моментально списуються як знищені під час бойових дій. Відповідно, це створює абсолютно космічні можливості для крадіжок. Шойгу і його люди цими можливостями суперактивно користувалися. У результаті чого вони казково збагатилися. Вони стали на рівні якихось арабських шейхів ультрамільярдерами. І, відповідно, для російської держави це виявилося проблемою.

Читати далі