Громадян віком до 25 років можуть направляти на базову військову службу терміном від трьох до п’яти місяців.

Про це у пʼятницю, 24 травня, заявив начальник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ полковник Роман Горбач на брифінгу в Медіацентрі Україна.

Він пояснив, що українське законодавство вже не передбачає строкову військову службу. Замість цього введено базову загальну військову службу та військову підготовку.

Відео дня

«Громадянин у віці до 25 років може бути направлений на базову військову службу від трьох до пʼяти місяців. За цей час він набуває військову спеціальність», — сказав Горбач і наголосив, що до 25 років громадяни не будуть призвані на військову службу.

Читайте також:
Усі повнолітні чоловіки віком до 60 років мають оновити свої військово-облікові дані (Фото:REUTERS/Alina Smutko) Закон про мобілізацію набув чинності: усе про нові обов’язки, дедлайни, зміни та покарання за ухилення

За його словами, до досягнення громадянином 24 років він може самостійно вибрати період, коли бажає пройти військову службу, але з 24 до 25 років вона стає обов’язковою.

Базова військова служба замість строкової та базова військова підготовка у вишах

Згідно з новим законом про мобілізацію, в Україні запроваджується базова військова служба — замість строкової, яку скасовано. Її повинні будуть пройти громадяни від 18 до 25 років (адже межу призовного віку в Україні вже знижено з 27 до 25 років). При цьому рік проходження служби до досягнення 24-річного віку можна обрати самостійно.

Читайте також: Верховна Рада прийняла закон про початкову загальновійськову підготовку у школах та закладах профосвіти

Встановлені строки базової військової служби:

  • в мирний час, в особливий період (крім періоду дії воєнного стану) — до 5 місяців, з яких до 3 місяців здійснюється базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців — фахова підготовка;
  • під час дії воєнного стану — до 3 місяців, з яких не менше 1 місяця здійснюється базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців — фахова підготовка.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі