Андрій Смирнов

Андрій Смирнов

Відповідальний редактор, NV

Чим жила країна 13 травня 2024 року

● Бої на північ від Харкова. Російські окупанти 13 травня мали «частковий успіх» у районі населеного пункту Лук’янці Харківської області (це прикордонне село на північ від Харкова). Сили оборони змогли зупинити просування росіян, повідомили у Генштабі ЗСУ. Російські окупанти від початку доби здійснили 11 атак на Харківському напрямку. Станом на 15:00, як додали у Генштабі, тривають ще два бойових зіткнення. При цьому Сили оборони проводять контратаки.

Відео дня

● Ціль ворога — Вовчанськ. В районі прикордонного міста Вовчанськ (на північний схід від Харкова) росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною. Про це в ніч проти 13 травня повідомив Генштаб ЗСУ.

Відповідно до інформації Генштабу, йдуть бої за Вовчанськ. Росіяни залучили значні сили для наступу на місто — до 5 батальйонів — та не рахуються із власними втратами. Лише вбитими на цьому напрямку російські загарбники втратили за добу понад 100 солдатів.

Ідуть бої й на північ від Харкова — на напрямках Пильна — Лук’янці, Пильна — Глибоке, Пильна — Олійникове, Муром — Бугруватка. Крім того, росіяни проводять штурмові дії на напрямках Стрілеча — Глибоке, Олійникове — Глибоке, Олійникове — Лук’янці, Муром — Стариця, Плетенівка — Тихе.

● Укріплення є, але «не щільні». Фортифікаційні споруди у Вовчанську побудували, проте через постійні російські обстріли зводити їх було важко, розповів Радіо Свобода Тамаз Гамбарашвілі, начальник Вовчанської МВА.

Відповідаючи на запитання про те, як готувалися до наступу російських окупантів, начальник МВА запевнив, що «все було побудовано, але, можливо, не так щільно». «Вовчанськ після деокупації півтора року перебуває під постійним обстрілом. І мінометів, і артилерії. Тому я ще раз повторюю: від Вовчанська до кордону 4 км. Було вкрай важко будувати фортифікаційні споруди», — підкреслив він.

Раніше голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони Олександр Яковець розповів, що найбільш обладнані фортифікації, які включають залізобетонні споруди та приміщення для укриття і проживання військових, знаходяться на відстані 17−35 км від лінії фронту.

● Наступ на Харків, — оцінка ISW. Російські війська наступають на двох напрямках у Харківській області й захопили декілька сіл, однак саме наступ на Вовчанськ (на північний схід від Харкова) і спроба оточити місто є їхньою пріоритетною ціллю. Окупантам допомагає заборона Заходу на використання західної зброї для ударів по законних військових цілях ЗСУ у Росії. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками 12 травня.

Схоже, що російські війська намагаються оточити Вовчанськ, оскільки наближаються до самого міста через Бугруватку, Старицю та Ізбицьке (західніше Вовчанська) дорогою С-210817 та через Вовчанські Хутори (східніше міста) дорогою О-210825.

● Намагаються розтягнути оборону ЗСУ. Російські окупанти у Харківській області атакують невеликими групами по нових напрямках, намагаючись розтягнути оборону українських військових. Про це розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його словами, Сили оборони України стримують атаки по нових напрямках, де за останній час було відбито близько 15 ворожих штурмів.

● Військові 47 окремої механізованої бригади ЗСУ збили російський вертоліт Ка-52 Алігатор вартістю приблизно $16 млн. Ймовірно, це сталось на сході України, оскільки бригада воює на Покровському напрямку.

● Мінус 1740 окупантів та 31 танк. Війська країни-агресора Росії втратили за останню добу на війні в Україні 1740 солдатів, а загалом з початку повномасштабного вторгнення — орієнтовно 484 030 вбитими та пораненими. Це дані Генштабу ЗСУ станом на ранок.

Окрім того українці знищили: танків — 7485 (+31 за добу), бойових броньованих машин — 14417 (+42), артсистем — 12487 (+15), РСЗВ — 1070 (+4), засобів ППО — 797 (+0), літаків — 350 (+0), гелікоптерів — 325 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня — 9936 (+26), крилатих ракет — 2197 (+3) та інше.

● Частка збитих ворожих ракет знизилась майже вдвічі? Україна за останні шість місяців перехопила близько 46% російських ракет порівняно з 73% за попередній шестимісячний період. У квітні показник перехоплення впав до 30% ракет, повідомила Wall Street Journal за результатами аналізу даних Повітряних сил ЗСУ. Показник знищення російських дронів, за даними видання, впав лише на 1 процентний пункт, до 82% за останні пів року.

WSJ зазначила, що ефективність ППО України погіршується через нестачу боєприпасів для Patriot паралельно з посиленням обстрілів та використанням Росією більшої кількості балістичних ракет.

● У ніч проти 13 травня дрони СБУ уразили нафтобазу Осколнафтопостачання біля населеного пункту Старий Оскол у Бєлгородській області РФ та підстанцію Єлецька потужністю 500 кВ у Липецькій області.

● Сьогодні під час ракетної атаки в тимчасово окупованому Криму, повідомив російський ТГ-канал Astra, зазнала пошкоджень військова база ППО, розташована на горі Ай-Петрі. За інформацією росіян, загинув командир військової частини та ще один військовослужбовець.

● Багатоповерхівку у Бєлгороді зруйнував російська ракета чи бомба. У Бєлгороді під'їзд багатоквартирного будинку зруйнував російський боєприпас, а не український. Такого висновку дійшла команда розслідувачів CIT.

Один зі співзасновників CIT Руслан Левієв повідомив: «З великою ймовірністю приліт по будинку стався з північного сходу, і схиляємося до того, що це була зенітна керована ракета від російського комплексу ППО, або позаштатне сходження фугасної авіабомби з універсального модуля планування і корекції».

Левієв додав, що версія російських пропагандистів про те, що ракета від української «Точки-У» могла так змінити свою траєкторію під дією ракети ППО, щоб вдарити з цього боку будинку, здається розслідувачам малоймовірною.

Уранці 12 травня в Бєлгороді обвалився під'їзд житлової десятиповерхівки. У цей час у місті було оголошено ракетну небезпеку, також повідомлялося про роботу ППО. Губернатор регіону одразу заявив, що під'їзд обвалився нібито «унаслідок прямого влучення снаряда». За даними росЗМІ, внаслідок обвалення загинули 15 осіб.

● Заміна Шойгу — це «шок» і «війна надовго». Чинний російський федеральний чиновник, анонімно коментуючи відставку міністра оборони країни-агресора Сергія Шойгу, заявив, що це «шок для всіх» і значить, що війна «надовго». Про це повідомило російське видання Важные истории. За його словами, міністр має разом з урядом «грамотно організувати робочі та логістичні процеси, забезпечити необхідне виробництво і постачання, зорієнтувати економіку на війну, витиснути технологічний максимум з оборонки».

Чиновник заявив, що новий міністр Андрій Бєлоусов — близька до диктатора Путіна людина, довірена. Він займався питаннями безпілотників. І тепер Бєлоусов із віце-прем'єром Мантуровим «нахилить економіку ще ближче» до війни. «Значить, це надовго», — додав він.

● Диктатор хоче мобілізувати ОПК. Заміна Шойгу на Бєлоусова переконливо свідчить про те, що Путін робить значні кроки в напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислового комплексу (ОПК) — зокрема для підтримки тривалої війни в Україні та, можливо, підготовки до майбутньої конфронтації з НАТО. Таку думку озвучили фахівці Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті, детально аналізуючи кадрові зміни у Росії.

А переведення Шойгу на посаду секретаря радбезу РФ замість Миколи Патрушева відповідає загальній традиції Путіна «тихо» відсторонювати силовиків-високопосадовців, надаючи їм периферійні ролі у сфері безпеки замість того, щоб просто звільняти їх.

● Майбутній міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов є ще однією маріонеткою Путіна, переконаний міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

● Терористів Путіна затримано. СБУ затримала групу російського Головного розвідуправління (ГРУ), яка планувала серію з чотирьох терактів у Києві до 9 травня, — в будівельних гіпермаркетах та біля одного з кафе. СБУ встановила, що куратором терактів був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині № 92154.

Виконавців терактів затримали, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

● Зеленський завітає до Мадриду? Президент Володимир Зеленський відвідає Мадрид найближчими днями, щоб підписати з прем'єром Педро Санчесом двосторонню угоду про безпекові гарантії між Іспанією та Україною, написала El Pais з посиланням на джерела.

У квітні Ігор Жовква, заступник керівника ОП, заявляв, що двостороння безпекова угода між Іспанією та Україною матиме «низку особливостей» порівняно з документами, які були підписані з іншими країнами (зокрема, як пояснив Жовква, у зв’язку з тісними відносинами цієї держави з країнами Середземномор’я, Латинської Америки та Африки).

● ЄС остаточно схвалив «торговий безвіз» для України, повідомив у ТГ прем'єр Денис Шмигаль. «Це безмитна і безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію в ЄС у прискореному темпі», — написав він.

● Папа Римський Франциск закликав Україну та Росію обміняти всіх полонених. Він також наголосив, що готовий сприяти цьому процесу.

● Уряд збільшив акциз на пальне. Кабмін схвалив законопроєкт про зміни до податкового кодексу України щодо наближення законодавства країни до законодавства ЄС в частині ставок акцизного податку.

Наразі ставка акцизу для бензину становить 213,5 євро за 1 тис. л, для дизеля — 139,5 євро, автогазу — 52 євро, альтернативного палива — 162 євро. Пропонується встановити такі ставки: на бензини — 359 євро за 1 тис. л, на газойлі (дизельне пальне) — 330 євро, на скраплений газ — 277 євро.

● Колишній бізнес-партнер Порошенка арештований заочно. Вищий антикорупційний суд заочно арештував колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Гладковському, — той спільно з колишнім заступником міністра оборони та директором департаменту Міноборони обвинувачується у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн грн.

У САП зазначили, що в ході досудового розслідування встановлено, що експосадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме — ПАТ Автомобільна компанія Богдан Моторс.

19 жовтня 2019 року ВАКС заарештував Гладковського з альтернативою внесення 10,6 млн грн застави. 21 жовтня цю заставу за нього внесли. У березні 2022 року суд направив заставу на користь ЗСУ і змінив запобіжний захід на особисте зобов’язання. Після цього обвинувачений перестав з’являтися на судових засіданнях. За інформацією НАБУ і САП, Гладковський виїхав за кордон, тому у квітні 2024-го його оголосили в розшук.

І насамкінець:

● Повернулись обмеження. Через дефіцит електроенергії, що зберігається більшу частину доби, повертаються після перерви у вихідні обмеження споживання е/е для промисловості, — вони діятимуть з 17:00 до 24:00, повідомила прес-служба НЕК Укренерго.

Сьогодні запланований рекордний у травні обсяг імпорту з п’яти країн Європи — Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови — загальним обсягом 19 484 МВт-год (у неділю — майже 7 тис. МВт-год).

13 травня вже було застосовано аварійну допомогу з країн ЄС з 00:00 до 7:00. Як зазначило Міненерго, залучення аварійної допомоги передбачається і в години вечірнього максимуму. Після обстрілів 8 травня вона застосовується щодня.

● Готуйтесь до важкої зими. Міністр енергетики Герман Галущенко закликав українців економити електроенергію та готуватися до складної зими, оскільки протягом останніх місяців енергосистема країни зазнала найбільших пошкоджень з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Пам’ятайте, що принесло вчора, живіть сьогоденням і вірте в майбутнє — своє та країни.

Читати далі