Автор: Анастасія Печенюк

Ймовірний учасник російської контрабандної мережі використовував Apple AirTag, щоб переслідувати свою дружину, яку (ймовірно, незаконно) вивіз до США.

Федеральна влада США висунула чоловікові, на ім'я Ібодулло Мухіддінов Нуманович звинувачення у переслідуванні колишньої дружини. Для здійснення злочину чоловік використав сім пристроїв AirTag від Apple, повідомляють 404 Media та Court Watch.

Відео дня

За даними федеральних прокурорів, чоловік, ймовірно, незаконно переправив свою тепер уже колишню дружину до США через російську мережу нелегального транспортування людей, на яку він працює. Протягом кількох тижнів у березні та квітні Нуманович розмістив сім AirTag на використовуваному жінкою автомобілі. Один з них жінка знайшла самотужки, ще шість виявили слідчі. Правоохоронці стверджують, що вони були заховані по всьому транспортному засобу (під переднім бампером, всередині рами, в корпусі бічних дзеркал тощо).

«Невдовзі після одруження відповідач почав фізично та емоційно знущатися з С. К. і записав кілька відео відверто сексуального характеру. Відповідач погрожував оприлюднити зображення та відео, якщо С.К. не виконає вимоги відповідача. На момент одруження С. К. нещодавно прибула із Таджикистану через Мексику до США, де не мала інших родичів чи підтримки», — йдеться в матеріалах справи.

Коли слідчі дізналися, що Нуманович постійно наклеює мітки на машину жінки, вони використали їх для того, щоб спостерігати за самим чоловіком. В одному випадку ФБР вимкнуло встановлений ним AirTag. Після цього чоловік почав дзвонити жінці та шукати її. Він прийшов на автомийку, де перебувала жінка, стукав по вікнах автівки та вимагав відповідати на його дзвінки. Слідчі також отримали записи від Apple, які пов’язували обліковий запис Нумановича з цими AirTag. У травні йому висунули звинувачення. Під час обшук слідчі знайшли в його телефоні папку з приблизно 140 сексуальними фотографіями та відеозаписами з С.К.

У клопотанні уряду про попереднє ув’язнення зазначалося, що чоловік «має доступ до значних фінансових ресурсів і вважається причетним до широкомасштабної мережі контрабанди людей та ​​зв'язку з транснаціональною організованою злочинною мережею». Суддя задовольнив клопотання. Нуманович не визнав своєї провини. Суд присяжних має розпочатися 8 червня.

Цей випадок — один з багатьох, у яких AirTag та схожі трекери, призначені для пошуку загублених речей та відстеження домашніх улюбленців, стали інструментом для скоєння злочинів. Було кілька випадків, коли після переслідування з AirTag кривдники вдавалися до насильства. Принаймні у двох відомих випадках це призвело до того, що відстежуваних людей вбивали.

Читати далі