Том Купер

Том Купер

Австрійський військовий аналітик, спеціалізується на історії бойової авіації

Незалежно від того, скільки інтересу викликало рішення Путіна замінити Шойгу на Бєлоусова, для мене набагато цікавіше те, що Путін робить із Генштабом

Схоже, останні 36 або близько того годин було щось на кшталт «днів механізованих штурмів». Є безліч повідомлень про російські механізовані штурми і принаймні стільки ж відео, на яких безліч російських танків, бойових машин піхоти і бронетранспортерів підірвано (і це не кажучи про всі тіла навколо них).

Відео дня

Російський Генштаб

Цього разу я почну з однієї з моїх «улюблених тем»: Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації. Це вищий, всеосяжний орган ухвалення військових рішень у Росії. «Мізки» російської армії, ті, хто перетворює мрії Путіна про російську імперію на спроби захопити території інших країн шляхом розв’язування агресивних війн. Також вони відповідають за всі військові закупівлі.

Зараз, судячи з того, що чути з Москви в останні кілька днів, Путін буквально «чистить» цей орган. Звичайно, всі знають, що 11 травня він змінив міністра оборони Шойгу на Андрія Бєлоусова, 65-річного технократа і цивільну людину. Але міністр оборони не є членом Генштабу. Він «усього лише» контролює його роботу (або дивиться на неї крізь пальці).

Суть у такому: коли Путін призначає цивільну особу на посаду міністра оборони, це щось на кшталт «червоного прапорця» для Генштабу.

Читати далі