Сергій Бурлаков

Сергій Бурлаков

адвокат

Топ-тема останніх днів — оновлення даних військовозобов'язаними, на яке відведено 60 днів, після чого почнеться застосування дуже суттєвих штрафів.

18 травня, в перший день дії змін до законодавства, Міністерство оборони презентувало мобільний додаток Резерв+ за допомогою якого можна оновити дані без черг до ТЦК чи ЦНАПів. Але відсутність цієї назви у відповідному законі породило версію, що оновлення даних в такий спосіб не буде вважаться за виконанням норм, адже в законі вказано «електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста».

Відео дня

Стаття 14−1 говорить, що це «персональний кабінет (захищений відокремлений веб-сервіс), за допомогою якого призовнику, військовозобов'язаному, резервісту, який пройшов електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації про його персональні та службові дані, а також до послуг».

Читайте також:
Сергій Харюк, генеральний директор компанії з кібербезпеки AmonSul (Фото:Фото: Українська школа політичних студій) Знехтували безпекою, сфокусувались на KPI. Що не так із застосунком Резерв+ — інтерв'ю з кіберекспертом

Тобто електронний кабінет — це форма взаємодії, а не назва. Тож додаток Резерв+ і є тим самим електронним кабінетом призовника, військовозобов'язаного, резервіста, про що вже декілька разів офіційно повідомляло Міністерство оборони України.

Тож до 16 липня включно військовозобов'язані чоловіки віком 18−60 років повинні уточнити свої облікові дані: номер телефону, e-mail та фактичне місце проживання. Зробити це можна не тільки у ТЦК та ЦНАП, а тепер й за допомогою додатку Резерв+.

При оновленні через Резерв+ користувач побачить яка інформація наявна в Реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів Оберіг. Це ПІБ, дата народження, ІПН, відомості про бронювання та відстрочку, дата проходження ВЛК та дані щодо придатності й військово-облікова спеціальність тощо. Важливо, що при оновленні можна дізнатися чи перебуває особа в розшуку. Адже на дані з Оберігу будуть спиратися працівники поліції та прикордонної служби при перевірці.

Оновлення через додаток Резерв+ добровільне, і не тягне за собою автоматичного направлення на проходження військово-лікарської комісії. Міноборони повідомляє, що направлення на ВЛК може бути виписане у разі потреби згодом.

Читати далі