Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Чехія не підтримує чоловіків з України, які намагаються уникнути військового призову.

Про це повідомляє видання Novinky.

«Я розумію проблему від'їзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і ми вітаємо їх на нашій території», — сказав він.

Відео дня

Однак, за його словами, йдеться не про тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов’язку.

У МВС Чехії заявили, що 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років мають тимчасовий захист у країні у зв’язку з війною в Україні.

Читайте також:
Українці у паспортному сервісі Варшави (Фото:Зупини Лося/Facebook, скриншот з відео) «Політичне рішення Офісу президента». Чоловіки не повернуться з-за кордону в окопи. Навіщо їх обмежили у консульських послугах — Мартиненко

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку — що відомо

22 квітня видання ZN.UA повідомило, що МЗС України наказав усім дипломатичним установам тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, окрім оформлення документів для повернення в Україну.

23 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Пізніше Міністерство закордонних справ України опублікувало роз’яснення щодо надання консульських послуг чоловікам призовного віку, назвавши це тимчасовим кроком.

«Після набрання законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, які випливають із положень закону», — ідеться в роз’ясненні МЗС.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки заявив, що хоче викликати представників Міністерства закордонних справ для роз’яснення щодо розпорядження про призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном.

24 квітня міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш повідомив, що країна готова допомогти Києву повернути чоловіків призовного віку назад в Україну, не уточнивши, як саме. Також про цей намір заявила і Литва.

Водночас уряд Німеччини заявив, що українці зможуть залишатися в країні навіть із недійсним паспортом, а рішення українського МЗС щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном не вплине на їхній статус біженців.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі