Лоуренс Фрідман

Лоуренс Фрідман

Заслужений професор військових досліджень Королівського коледжу Лондона

Путін більш ніж здатний на тактичну брехню, але він також може висловлюватися цілком прозоро. Відправною точкою будь-якого аналізу має бути увага до того, що він говорить

Ця стаття — моя лекція пам’яті американського історика Александра Далліна, прочитана в Центрі російських, східноєвропейських та євразійських досліджень Стенфордського університету, що пояснює, чому вона дещо довша за мої звичайні тексти.

Відео дня

Для мене велика честь бути запрошеним прочитати цю лекцію в пам’ять про Александра Далліна, оскільки ми наближаємося до сторіччя від дня його народження і відзначаємо його величезний внесок у російські дослідження. Я знову читаю його, насолоджуючись поєднанням глибоких знань, енергійного аналізу та гострого письма, яке вирізняє його роботи. Зокрема, я вивчав деякі есеї, зібрані у збірнику «Використання історії» за редакцією Гейла Лапідуса. Ці есе демонструють його рішучість зберігати наукову об'єктивність у політично напруженій сфері, уникаючи при цьому застрявання в ідеологічній колії. Ці якості так необхідні сьогодні.

Теми цих есе здаються дуже сучасними. Контекст зовсім інший, але в нас ті самі питання про спадкоємність у російській історії та можливості змін. Тим часом проблеми збереження об'єктивності в умовах, коли Росія веде агресивну війну, стають ще гострішими.

Читати далі