Міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак ініціював листа до головування Бельгії в Раді ЄС, у якому закликав затвердити рамки переговорів про вступ України та Молдови до Євросоюзу.

Про це він повідомив у Х в середу, 5 червня.

Як зазначив Дворжак, лист підтримали ще 11 країн: Швеція, Фінляндія, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Естонія, Литва, Латвія та Словаччина.

Відео дня Читайте також: Україна здійснила всі чотири законодавчі кроки для початку переговорів про вступ до ЄС — ОП

Країни вважають, що зрушення в переговорах може сприяти реформам в Україні та Молдові.

«Україна та Молдова стикаються з багатьма викликами, тому вони ще більше заслуговують на нашу підтримку та солідарність у своїх зусиллях стати частиною Європейського Союзу», — написав Дворжак.

Країни скерували листа через побоювання, що наступне головування у Раді ЄС під керівництвом прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заморозить увесь процес перемовин, повідомляє видання iROZHLAS.cz. Угорщина має головувати у Раді ЄС у другій половині 2024 року.

Читайте також:
Прапор Угорщини (Фото:lmaresz / Pixabay) Угорщина блокує рішення для початку переговорів про вступ України до ЄС

У листі, до якого видання отримало доступ, чеський міністр заявив, що «настав час рухатися вперед», і разом з іншими однодумцями закликав Раду із загальних справ ЄС узгодити позицію для переговорів з Україною та Молдовою не пізніше червня.

Міністри у справах Європи зустрінуться 24 червня. У разі досягнення згоди міжурядова конференція для офіційного початку переговорів може бути скликана до кінця місяця.

29 травня видання Politico, посилаючись на власні джерела, повідомляло, що Євросоюз і Україна хочуть почати переговори про членство в блоці перш ніж Угорщина почне головувати в раді ЄС 1 липня.

Вступ України до ЄС

У вересні 2022 року Денис Шмигаль заявив у телеінтерв'ю Bloomberg, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС. Тоді ж на пресконференції в Брюсселі Шмигаль зазначив, що Україна має амбіцію до кінця цього року або на початку наступного перейти до переговорних процедур, які передують наданню статусу члена ЄС.

У травні 2023-го прем'єр говорив, що Україна має бути готовою до вступу в Євросоюз через два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

Читайте також:
Ольга Стефанішина (Фото:Офіс Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції / Facebook) «Від Севастополя до Києва». Угода про членство України в ЄС не має містити жодних територіальних обмежень — Стефанішина

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

25 квітня посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила, що країна вже готова почати переговори про вступ до ЄС і очікує їх початку наприкінці червня.

30 квітня президент України Володимир Зеленський також зазначив, що вже в червні Україна може почати переговори щодо вступу до Євросоюзу.

21 травня Politico з посиланням на джерела писало, що брюссельські чиновники також наполягають на тому, щоб почати офіційні переговори щодо вступу України до ЄС цього місяця.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі