Велика Британія не дала на 100% дозволу використовувати її зброю для ураження цілей на території Росії, попри заяви про протилежне. Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю The Guardian, яке опублікували в п’ятницю, 31 травня.

Він ясно дав зрозуміти, що Україна хоче використовувати зброю дальньої дії, таку як ракети Storm Shadow, для ударів по військових цілях у РФ.

«Ми двічі порушували це питання. Ми не отримали підтвердження від нього (Девіда Кемерона, міністра закордонних справ Великої Британії, — ред.)», — сказав Зеленський.

Відео дня Читайте також: У Міноборони Великої Британії заявили, що до кінця травня Україна отримає 100 ракет для ППО

Президент вважає, що Лондон чекає аналогічного кроку від Вашингтона. Остаточне рішення партнерів залежить від «консенсусу», у якому вирішальне значення має позиція США, сказав Зеленський.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) «Кремль просто сміється». Зеленський різко висловився про зволікання США із дозволом бити по території РФ

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для того, щоб завдавати ударів по цілях на території Росії, і що Київ має вирішувати, чи робити це.

Використання західної зброї для ударів по РФ

17 травня представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Читайте також:
Ракета Storm Shadow (Фото:mbda-systems.com) Україна використовувала британські ракети Storm Shadow для ударів по окупованому Криму — радник Мінстратегпрому

Офіційно дозволили використовувати свою зброю для ударів по території РФ Фінляндія, Швеція, таке рішення підтримали Чехія, Польща та інші країни.

Білий дім також нібито таємно дав дозвіл Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю, але виключно в районі Харкова, писало Politico 30 травня.

Агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє – по Краснодару.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі