Україна вже має домовленості з партнерами щодо додаткових систем ППО. Деякі з них будуть реалізовані оперативно, а інші — ближче до осені.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у суботу, 8 червня, у вечірньому зверненні.

Зеленський також зазначив, що вже майже готові нові безпекові угоди для України.

Відео дня

«Зараз ці місяці — час для стратегічних рішень. Травень розширив наші можливості на полі бою, зокрема в далекобійності. Червень має дати посилення нашій дипломатії та стратегічним перспективам — усьому тому, що може наблизити справедливий мир і дати більше сили нашому українському суспільству. І це буде, — заявив президент.

Читайте також:
Зеленський під час зустрічі з конгресменами США у Сінгапурі (Фото:Офіс президента) ППО та дозвіл бити по Росії. Зеленський зустрівся із конгресменами США та обговорив ключові напрями військової допомоги Україні

4 червня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача українське військове керівництво визначило пріоритетні напрямки для розміщення систем протиповітряної оборони, які Україна очікує від партнерів.

Додаткові ППО для України

3 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що західні партнери не хочуть передати Україні «п'ять-сім» Patriot, хоча мають понад 100.

6 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що для того, щоб повністю захистити повітряний простір України від російських атак, потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів.

12 квітня Кулеба заявив, що Україна зараз веде активні переговори із союзниками про постачання двох батарей Patriot і однієї SAMP-T. У МЗС також додали, що Росія не знищила б Трипільську ТЕС, якби в України була достатня кількість систем Patriot.

19 квітня міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Італії пообіцяли допомогти Україні посилити її протиповітряну оборону.

Читайте також:
Patriot (Фото:Bundeswehr/flickr.com) Румунія розглядає можливість передачі Україні ЗРК Patriot

15 травня Bloomberg повідомляв, що США розглядають можливість надати Україні ще одну батарею ЗРК Patriot для посилення протиповітряної оборони країни.

21 травня газета The New York Times написала, що Зеленський припустив, що країни НАТО можуть підтримати передачу Україні семи систем ППО Patriot на саміті у Вашингтоні в липні.

28 травня Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна планує якнайшвидше зібрати та передати Україні ЗРК Patriot.

31 травня у німецькому МЗС повідомили, що Німеччина передасть Україні ЗРК Patriot разом із новим пакетом військової допомоги на суму 500 млн євро.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі