Автор: Іван Яковина

Міжнародний оглядач Іван Яковина розповів в ефірі Radio NV, що може готувати російський диктатор Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко щодо країн Балтії і чому це поставить НАТО перед вибором.

Іван Яковина

міжнародний оглядач

До Білорусі вже постачають зброю — крилаті та балістичні ракети, зокрема з ядерними боєголовками. Іскандери там стоять на озброєнні, балістичні ракети, прикрутити до них ядерну боєголовку великих труднощів не становить. Я думаю, що Путін збирається Лукашенку поставити і крилаті ракети, якісь Онікси.

Відео дня

Крім того, я думаю, йдеться про [постачання] сотні тисяч дронів, а також про системи глушіння зв’язку, зокрема супутникового. Це все Путін збирається поставити Лукашенку. Танки, гармати і якісь БМП — можливо, теж, але навряд чи. Вони навіть і не знадобляться в тій війні, яку задумав Володимир Путін проти країн Балтії.

Читайте також:
Білорусь (Фото:Міноборони Білорусі/Telegram) «Ймовірно, нова бригада». У Білорусі на території військової частини будують два ангари для Іскандерів — ЗМІ

Я не кажу, що це станеться обов’язково, але, мені здається, ризики все зростають і зростають. Тобто підготовка Володимира Путіна і його союзника Олександра Лукашенка до якоїсь дуже серйозної заворухи в Балтійському регіоні, мені здається, безперечно [триває]. І те, що Путін категорично відкидає, що готується, мене тільки переконує в тому, що так, дійсно, у них підготовка йде.

Що може статися? У листопаді поточного року в США відбудуться вибори президента. Кілька місяців американці будуть зайняті своїми проблемами, їм буде не до подій у далеких балтійських лісах, тому, я підозрюю, Америка просто буде не в змозі прийти вчасно на допомогу своїм союзникам у країнах Балтії.

Загалом ми можемо говорити, що, найімовірніше, росіянам можна не боятися вступу США у війну на боці Литви, Латвії та Естонії, в тому разі, якщо Росія вторгнеться в ці країни. Можливо, Америка і втрутиться, але не відразу. Америка спочатку буде чухати собі потилицю, потім думатиме, як домовитися, і потім тільки може ухвалювати рішення, і то, якщо вона не буде зайнята якимись своїми справами набагато сильніше, ніж подіями на іншому кінці світу.

Ціна людського життя на Заході стала дуже високою. Просто так ризикувати життями людей, навіть заради якихось своїх союзників, американці не будуть. А без США НАТО в Балтійському регіоні багато чого не зробить, не зможе просто.

Читайте також: «Велика діра в безпеці»: у НАТО є лише 5% ППО, необхідної для захисту східного флангу — FT

Що станеться в разі російського нападу? Буде завдано удару: сотні тисяч дронів, десятки, напевно, якихось крилатих, балістичних ракет [полетять] із Білорусі по Литві, можливо, по якихось інших країнах Балтії теж буде завдано удару. Я думаю, що протягом буквально двох-трьох днів Естонія, Латвія, Литва будуть, по суті справи, відрізані від інших країн НАТО. Тому що якщо російські або білоруські, або змішані російсько-білоруські війська зуміють встановити цей коридор між Білоруссю і Калінінградською областю, то фактично Литва, Латвія, Естонія залишаться на острові. З одного боку буде Росія, з іншого боку — Балтійське море. Допомогти іншим союзникам висадити якось свої війська на цьому острові буде дуже важко.

Читайте також:
Військові НАТО (Фото:Cezary Aszkielowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS) НАТО готує сухопутні коридори для військ США на випадок вторгнення Росії в Європу — The Telegraph

На мій погляд, усе це буде влаштовано не як напад Росії на країну НАТО. Тому що Путін розуміє, що це ризиковано дуже, страшнувато йому. Я майже впевнений навіть, що це буде обставлено як конфлікт спочатку між Білоруссю і Литвою.

У Путіна є свій ручний божевільний в особі Олександра Лукашенка. Він йому передав ядерну зброю для того, щоб божевільний був із ядерною бомбою.

У разі удару, завданого з Білорусі по Литві, Росія скаже: «Боже, який жах, ми звичайно проти цього, нас там немає, це не ми. Ми проти війни, дуже шкода, що так сталося, ми абсолютно повністю за мир, ми пропонуємо Білорусі та Литві домовитися. Але ми хочемо сказати, що якщо раптом зараз НАТО спробує атакувати Білорусь, то ми як союзники будемо змушені відповісти ударом уже по країнах НАТО, ми цього не потерпимо. Тому давайте зробимо так, щоб уся ця війна йшла між Білоруссю і Литвою, щоб вона не вихлюпувалася в ширший формат протистояння НАТО і Російської Федерації».

А Лукашенко тим часом оголосить, що якщо Польща або якась [інша країна прийде] на допомогу Литві (фактично по землі зможе прийти тільки одна армія НАТО — це польська армія, якщо не брати до уваги латвійську, але вона не така велика), то «я, Лукашенко, відповім ядерним ударом по польських містах або по якихось інших містах. Тобто не лізьте, це наші з Литвою розбірки, це ми самі розберемося».

У Лукашенка реально абсолютно ключова роль ось цього ручного психопата, він погрожуватиме ядерним ударом і, можливо, навіть завдасть ядерного удару по комусь, напевно, по тій же Польщі, якщо Польща спробує допомогти литовцям.

Читайте також:
Польські прикордонники (Фото:Straż Graniczna/Twitter) Польща проводить засідання Ради нацбезпеки на кордоні з Білоруссю — польські ЗМІ

У Польщі у самої немає ядерної зброї, тому, до речі, поляки, я думаю, маючи на увазі якийсь такий сценарій, зовсім нещодавно запросили в американців розмістити ядерну зброю на їхній території.

Польща опиниться перед вибором: або їй допомагати Литві, ризикуючи отримати ядерні удари по Варшаві, по Кракову, по якихось інших містах від Лукашенка, або ж не втручатися і почекати, поки своє слово скажуть ядерні держави всередині НАТО — Велика Британія, Франція і насамперед США.

Для країн НАТО виникне дуже серйозна безвихідь, така інтелектуальна: чи готові [вони] заради захисту, кожен із лідерів західного світу, особливо країн, що володіють ядерною зброєю, пожертвувати десятками мільйонів життів своїх громадян заради захисту Литви, наприклад? Я не впевнений на 100%, що уряд Великої Британії або уряд Франції скаже: так, ми готові втратити десятки мільйонів своїх громадян, але врятувати Литву, і це, до речі, ще не факт, що врятувати.

Висока ціна людського життя перетворюється на велику проблему для країн Заходу в сценарії ядерної ескалації з боку Росії, Білорусі.

Читайте також:
Польські, німецькі та італійські танки беруть участь у навчаннях НАТО, Латвія, 2022 рік (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) «Східніше загроза відчувається більше». У НАТО готуються до війни з Росією — інтерв'ю з Поповичем

Я тому думаю, що країни Заходу, НАТО, зіткнувшись із вторгненням до Литви, Латвії або до Естонії, або до всіх трьох країн одночасно, будуть довго узгоджувати і вирішувати, як саме відповісти. Причому кожна з країн НАТО буде, звісно, намагатися своїх власних солдатів з поля бою, з лінії фронту прибрати, щоб не ризикувати своїми власними містами. І цілком імовірна нездатність і небажання американців втрутитися в подібного роду історії може обернутися дуже дорого для Європи і для всього світу.

Ми доходимо до того, що є дуже висока ймовірність, що в разі російського вторгнення з території Білорусі значна частина Литви буде окупована протягом тижня-двох тижнів, і у відповідь НАТО буде паралізовано, НАТО не зможе відповісти адекватно, вчасно, так, щоб не злякатися відповідного, у свою чергу, ядерного удару.

https://www.youtube.com/watch?v=uZTwldPpxYA&t=1s Читати далі