Автор: Роман Фещенко

Михайло Жирохов, військовий експерт і спеціаліст з авіації, розповів, чому західні F-16 стануть випробовуванням не лише для армії РФ, але й для ЗСУ.

Хоч би яке озброєння отримала Україна до винищувачів F-16, для його використання буде потрібна належна інфраструктура.

Таку думку Михайла Жирохова, військового експерта і дослідника історії авіації, навів NV у статті «Сюрпризи для росіян».

Відео дня

«На Заході F-16 працюють у зв’язці з військовим стратегічним літаком дальнього радіолокаційного виявлення Boeing E-3 Sentry, так званий AWACS, — пояснює експерт. — Літак дає наведення, після чого винищувачі відпрацьовують по цілях».

Читайте також:
В середині 2022-го, коли Україна потерпала від російських ракетних ударів і відчувала брак систем ППО, ефективність зенітної установки Gepard (на фото) здавалася сумнівною, доки окупанти не почали застосовувати іранські дрони. У боротьбі з останніми зенітна система проявила себе блискуче (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) Виявилось, це те, що треба. NV називає західну зброю, яку українці спочатку критикували, а потім оцінили — експертне опитування

З огляду на це, Жирохов не береться прогнозувати, як саме такий підхід буде реалізовано в Україні, — доки не зрозуміло базування F-16 і що саме виконуватиме роль літака AWACS.

Крім того, спеціаліст зауважує, що також необхідно відпрацювати як тактику використання, так і питання обслуговування надаваних Україні західних винищувачів.

«Слід розуміти, що за цей час українські пілоти змогли отримати тільки базову підготовку, — каже Жирохов. — Тобто їх навчали здійснювати зліт-посадку, відпрацьовувалося групове злітання чи робота в парі. Ну і було кілька занять із використанням зброї, наприклад, робота по малорозмірній цілі та робота з якимось типом бомб».

При цьому експерт зауважує, що українським F-16 доведеться протистояти російській армії, яка вже має дворічний досвід повномасштабної війни та озброєна досить потужними далекобійними ракетами.

«Варто зазначити, що F-16 ніколи не використовувались проти противників, які мали рівнозначну зброю», — пояснює Жирохов. І додає, що свого часу американські винищувачі використовував Ізраїль проти арабів, а також ці літаки брали участь у війні в Іраку та в Афганістані.

«Тому одна річ — воювати проти погано озброєного противника, і геть інша — проти російської армії», — підкреслює експерт.

Інфографіка: NV

Втім, на його думку, через втрату росіянами на початку 2024 року двох літаків дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50 у ворога також лишається відкритим питання наведення. Через це можливості агресора не такі райдужні й росіяни очікують на появу F-16 з певним острахом, оскільки вони ще не стикались із західними винищувачами.

«Одна річ, МіГ-29, характеристики якого росіяни добре знають, з яким вони працювали на полігонах у ролі повітряної цілі, а геть інша — західна техніка. Тут можуть бути для росіян сюрпризи», — вважає Жирохов.

Читайте також:
Отримання Повітряними силами ЗСУ багатофункціональних винищувачів F-16 Fighting Falcon посилить українську ППО й дасть змогу ефективніше боротися з ударними літаками ворога (Фото:REUTERS/Piroschka van de Wouw) Це сильно засмутить Путіна і Шойгу. 10 зразків західної зброї, які варто було б отримати ЗСУ у 2024-му — експертне опитування NV

Нагадаємо, багатоцільовий винищувач F-16 Fighting Falcon — один із найбільш очікуваних і бажаних західних бойових літаків, які сподіваються отримати Повітряні сили ЗСУ від союзників.

У серпні 2023-го українські пілоти й технічний персонал розпочали навчання із опановування F-16 на авіабазах країн НАТО, серед яких США, Велика Британія, Нідерланди та Данія. І нині Україна розраховує, що найближчим часом разом із навченими пілотами та інженерами в країну прибудуть і довгоочікувані західні винищувачі.

Повну версію інтерв'ю з Михайлом Жироховим про те, що за зброю отримає Україна разом із літаками F-16, які ворожі цілі вони вражатимуть і яка мінімальна кількість західних винищувачів потрібна, щоб відчувався ефект, читайте тут.

Читати далі