Сили оборони вразили російський ЗРК С-300/400 у Бєлгородській області і це саме ті, якими били по Харкову, вважає аналітик, авіаексперт Костянтин Криволап.

https://www.youtube.com/watch?v=siXRpIC48PA

«І по відстані, і по напрямку абсолютно [підходить]. Навіщо там стояти С-300 і С-400, якщо ми нашими літаками там не літаємо, бомби не кидаємо? Ну дурниці. Це саме ті пускові, які пуляли по Харківщині», — зазначив Криволап в ефірі Radio NV.

Відео дня

Їх треба знищувати, переконаний він, але одразу констатує, що таких установок в Росії дуже багато.

«Якби F-16 вилітали і знищували їх своїми ракетами JASSM, це було б найкраще, тому що це було б найбільш ефективне рішення», — зазначає авіаексперт.

Читайте також:
Харків після російського ракетного удару 31 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) У найгіршому разі Росія може повторити в Харкові сценарій Алеппо — секретар РНБО Литвиненко

Він пояснює: якщо навіть біля Харкова будуть поставлені дві установки Patriot, то на перехват балістики буде запускатися дві ракети, адже так влаштована ця система. Водночас він порівнює вартість: ціна ракети С-300 коливається в межах 300−500 тисяч доларів, а Україна будемо на неї витрачати дві ракети по три мільйони доларів.

І додає, що такої кількості ракет до Patriot, як нам потрібно, у світі немає:

«Якщо всі країни привезуть ракети Hit-to-Kill до Харківщини, то С-300 все одно буде більше. Тому треба не ракети знищувати, а самі пускові [установки] — ракетами ATACMS, тими ж ракетами повітря-земля з F-16».

2 червня видання Forbes повідомило, що за кілька годин після того, як Білий дім дозволив Україні завдавати обмежені удари американською зброєю по території Росії, українські військові атакували з РСЗВ HIMARS російське місто Бєлгород.

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Редактор: Юлія Козіна Читати далі