Оксана Скиталінська Лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska

Зверніть увагу на циркадні ритми

Коли ми стаємо старшими та старіємо, наша шкіра однією з перших видає наш вік: стає сухою, вкривається зморшками, плямами, а волосся тоншає, сивіє та рідшає.

Ці прояви — лише частина глибоких внутрішніх змін, при яких порушуються внутрішньоклітинні біохімічні механізми, робота мітохондрій, білків, змінюється активність генів.

Відео дня

Що можна зробити, щоб сповільнити чи пригальмувати цей процес?

Впливати на фактори, які піддаються змінам:

1. Спосіб життя, харчування, фізичну активність, сон.
Дефіцит якісного сну гальмує оновлення клітин шкіри, сприяє посиленій пігментації, зниженню еластичності, звисанню повік, набрякам під очима, опусканню куточків рота.

Не зберігайте й не розігрівайте їжу в пластику та фользі

2. Покращувати своє метаболічне здоров’я (нормалізувати рівень глюкози, холестерину, тиску, вагу). Нерідко для цього можуть знадобитися ліки — не ігноруйте їх, щоб негативні зміни не наростали й не призводили до серйозних хвороб та ускладнень.

Дуже важливо тримати вагу в межах норми. Особливо небезпечне накопичення жиру в ділянці талії — у жінок це відбувається після настання менопаузи та зумовлено дефіцитом естрогенів.

3. Звертати увагу на циркадні ритми (дотримуватися хоча б приблизного режиму підйому, прийому їжі, сну).

4. Дозовано перебувати на сонці (сонце також потрібно для нормалізації циркадних ритмів та здоров’я мозку) — ранній ранок та підвечір'я.

5. Опановувати методи зменшення стресу — дихання, вправи (це дуже важливо).

6. Для жінок — використовувати ЗГТ (замісну гормональну терапію), якщо немає протипоказань, або фітоаналоги, які компенсуватимуть дефіцит естрогенів. Жіночі гормони — це молодість шкіри, їх відсутність — це провисання шкіри, сухість шкіри та всіх слизових.

7. Рухатися щодня, причому робити різні вправи. Аеробні підвищують еластичність та гладкість шкіри, а вправи з опором (віджимання, відтискання ногами ваги) — ущільнюють її верхній шар.

8. Відмовитися від куріння.

Читайте також: Олена Тітомир Олена Тітомир Щоб не було нестерпно боляче. Як захистити шкіру від сонця

9. Уникати токсинів навколишнього середовища: відходити, по можливості, від доріг, де автомобілі, ставити в машинах HEPA-фільтри, якщо ви часто буваєте в дорозі та стоїте в заторах, ставити вдома HEPA-фільтри, якщо живете не в лісі; вирощувати вдома очисні рослини для очищення повітря; користуватися зволожувачами повітря, якщо воно сухе; відвідувати регулярно сауну; не користуватися домашньою «хімією» (мийні засоби, пральні порошки), косметикою, яка містить продукти нафтохімії; не зберігати й не розігрівати їжу в пластику та фользі.

Щодо харчування, воно має бути наступним:

  • Низько- та середньоглікемічним, тобто таким, яке не підвищує рівень цукру (глюкози) в крові. Постійно високі рівні цукру ушкоджують білки (процес глікації), в першу чергу — колаген, який є основним структурним білком організму. Це прискорює утворення зморшок (не кажучи про загальне старіння організму).
  • Додавати орегано, часник, корицю, імбир, лимонний сік, яблучний або бальзамічний оцет в страви — вони пригнічують вироблення кінцевих продуктів глікації білків.
  • Уникайте поєднання цукрів (глюкози, фруктози) та жирів (тістечка з кремами, листкове тісто, цукерки з кремовими помадками, шоколадки з кремовими начинками, нутелла тощо). Таке поєднання змінює склад кишечної мікробіоти, сприяє підвищенню проникності кишечника для ендотоксинів у кровотік, сприяє запаленню, оксидативному стресу та порушенню роботи шкіри.
  • Часто вживайте хрестоцвіті (капуста всіх сортів, рукола, редька, редиска, хрін) — вони посилюють спроможність печінки видаляти шкідливі та токсичні речовини, які або потрапили ззовні, або утворилися в процесі обміну речовин.
  • Вживайте ферментовані продукти — вони омолоджують мікробіоту кишечника, а вона, своєю чергою, виробляє протизапальні речовини. Зараз цвіте бузина, робіть квас із бузини.
  • Вживайте їжу, багату різними видами клітковини та поліфенолами (ягоди, зелений чай, броколі, тушковані томати, настій лушпиння цибулі). Поліфеноли блокують
    запальні молекули та перешкоджають руйнуванню клітин.
  • Стежте за тим, щоб їжа була багата омега-3 жирами (рибними, а також рослинними (альфа-ліноленова кислота) — горіхи, насіння льону та чіа; та фосфоліпідами — жовтки яєць, лецитин.

Піклуйтеся про своє здоров’я та максимально допомагайте тим, хто зараз нас захищає і жертвує своїм здоров’ям, силами, енергією заради нас.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі