Всі хто хоч раз чув діагноз апендицит, знають, що він супроводжується низкою неприємних симптомів, які часто можна сплутати з отруєнням.

Апендикс — це тонка трубка, розташована в місці з'єднання тонкої кишки з товстою кишкою. Протягом багатьох років науковці вважали його органом без суттєвої функції, що викликає проблеми лише у випадку запалення.

Відео дня

Апендицит, як відомо, викликає нестерпний біль і вимагає негайного медичного втручання.

По суті, він виникає, коли апендикс закупорюється, набрякає або інфікується. Це зазвичай вражає людей у віці від 10 до 30 років. Протягом життя діагностують апендицит у 8,6% чоловіків і 6,7% жінок.

Лікарі пояснюють, що апендицит виникає, коли апендикс блокується і запалюється. Без своєчасного лікування це може призвести до розриву апендикса і серйозних ускладнень.

Хоча апендикс часто вважають марним органом, недавні дослідження вказують на його можливу роль у підтримці імунної системи, зокрема у збереженні корисних бактерій у кишківнику. Попри це, при виникненні апендициту видалення апендикса залишається найкращим рішенням.

Знеболюючі препарати можуть допомогти полегшити біль, але ненадовго. Поки апендикс запалений, біль буде зберігатися. Гірше того, апендикс може розірватися і викликати інфекцію у всій черевній порожнині.

Апендицит може бути небезпечним, але своєчасна діагностика і лікування можуть врятувати життя, тому важливо знати ознаки, які можуть вказувати на цей небезпечний стан.

Раптова втрата апетиту

Однією з перших і часто ігнорованих ознак апендициту є раптова втрата апетиту. Якщо ви раптово відчуваєте, що їжа більше не приваблює вас, це може бути ознакою того, що ваш організм бореться з інфекцією або запаленням. Ця ознака може супроводжуватися відчуттям нудоти.

Лихоманка і озноб

Лихоманка і озноб часто супроводжують апендицит, оскільки це захворювання пов’язане із запальним процесом в організмі. Хоча температура може бути не дуже високою, навіть невеликий підйом температури в поєднанні з іншими симптомами апендициту є вагомою причиною для того, щоб звернутись до лікаря.

Біль у нижній правій частині живота

Оскільки апендикс розташований у нижній правій частині вашого тіла, ви можете відчувати біль, зосереджений у цій області. Цей біль зазвичай починається як тупий і розмитий у верхній частині живота або біля пупка, але згодом переміщується вниз і вправо, стаючи гострішим і більш локалізованим. Це одна з найбільш характерних ознак апендициту, яку не можна ігнорувати.

Відчуття сильного стомлення

Незрозуміле сильне стомлення або слабкість можуть бути прихованими ознаками апендициту. Це пояснюється тим, що організм бореться із запаленням, витрачаючи значну кількість енергії. Якщо ви відчуваєте сильну втому разом з іншими симптомами, такими як біль у животі, нудота або лихоманка, негайно зверніться до лікаря.

Біль у попереку

Відчуття болю у попереку також може бути симптомом апендициту. Біль, який не проходить і навіть поширюється на правий бік спини, може бути тривожним сигналом.

Це може імітувати дискомфорт, пов’язаний з проблемами хребта або іншими хронічними захворюваннями спини. Деякі люди можуть навіть відчувати цей біль у підколінному сухожиллі або прямій кишці, що ще більше ускладнює діагностику.

Біль під час руху

Ще однією несподіваною ознакою апендициту може бути біль під час руху. Цей біль не зникає сам по собі і зазвичай посилюється при таких рухах, як нахиляння, чхання або кашель. Це може бути важливим сигналом, який вказує на необхідність негайного медичного обстеження.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Олена Басараб Читати далі