Президент США Джо Байден відреагував на рішення суду визнати винним колишнього президента Дональда Трампа у справі про про виплати порноактрисі Стормі Деніелс.

Про це Байден сказав на пресконференції у Білому домі у п’ятницю, 31 травня.

Як зазначив американський президент, вирок суду підтверджує «американський принцип, що ніхто не може бути вищим, ніж закон». Він також додав, що говорити про те, що рішення було сфальсифіковано — «необачно і ризиковано».

Відео дня Читайте також:
Перша шпальта газети New York Times з портретом Трампа і написом: «Винен» (Фото:REUTERS/Stephani Spindel) Загрожує до 20 років в’язниці. Трамп — перший експрезидент в історії США, винний у тяжкому злочині: це вплине на вибори?

«Дональду Трампу були надані всі можливості для самозахисту, це була справа штату, а не федеральна справа. Його слухали дванадцять громадян, дванадцять американців, дванадцять таких же людей, як ви», — сказав Байден.

Також, за його словами, присяжні слухали докази п’ять тижнів і після «ретельного обговорення» винесли «одноголосний вердикт».

«Це необачно й небезпечно, безвідповідально для будь-кого говорити, що його рішення сфальсифіковане лише тому, що не подобається вирок», — додав президент США.

30 травня суд присяжних визнав Трампа винним по усім 34 звинуваченням. Йому винесуть вирок 11 липня.

Справа проти Трампа — що відомо

Дональду Трампу висунуто 34 кримінальні звинувачення у фальсифікації документації щодо виплати 130 тисяч доларів, яку він зробив у 2016 році зірці порнофільмів Стормі Деніелс за мовчання про можливий роман. Звинувачення були висунуті 2023 року окружним прокурором Мангеттена Елвіном Бреггом.

Читайте також:
Колишній президент США Дональд Трамп (Фото:Julia Nikhinson/Pool via REUTERS) «Розбомбив би Москву». В Україні існують міфи навколо Трампа і Республіканської партії — Загородній

Трамп став першим президентом в історії США, якому після перебування на посаді висунули звинувачення у кримінальній справі.

Він є також фігурантом справ про зрив виборів у штаті Джорджія, зберігання секретних документів у його резиденції Мар-а-Лаго і штурм Капітолія.

24 серпня Трамп став першим президентом в історії США, у якого є магшот — офіційне «фото під арештом». Попри кримінальні справи, він бере участь у президентських виборах 2024 року.

6 лютого апеляційний суд США в окрузі Колумбія ухвалив, що Дональд Трамп не володіє президентським імунітетом від звинувачень у кримінальній справі, тому його може бути притягнуто до відповідальності.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі