У четвер, 9 травня, сигнал повітряної тривоги перервав пресконференцію президента України Володимира Зеленського та президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли. Пресконференцію довелось зупинити.

Відповідне відео пошири в мережі.

«9 травня в нацистів зараз. Це їхнє реальне ставлення до миру та боротьби з нацизмом. Ця їхня реальність, вона ось така», — сказав Зеленський.

Відео дня

9 травня в День Європи Роберта Мецола прибула з візитом до Києва. Вона вже приїжджала до української столиці в березні 2023 року.

Читайте також: Україна вперше відзначає День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій: як радянська традиція святкувати 9 травня пішла в минуле

Досі в Україні 8 травня відзначали День пам’яті та примирення (як пам’ятний день), а 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (як державне свято з вихідним у невоєнний час). Однак наприкінці травня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, який скасував обидва ці свята, натомість встановивши нове державне свято 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років. Володимир Зеленський підписав цей закон 12 червня 2023 року, тому цьогоріч свято відзначається в Україні вперше.

9 травня як День перемоги в Україні скасовано.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі