Автор: Анастасія Печенюк

Сім'ї жертв стрілянини в початковій школі в Ювалді (штат Техас, США) намагаються притягнути до відповідальності видавця серії ігор Call of Duty, яка нібито підштовхнула хлопця до злочину.

24 травня 2022 року у початковій школі Robb Elementary School в місті Ювалді 18-річний Сальвадор Рамос, колишній учень навчального закладу, вбив 19 дітей та двох вчителів з гвинтівки типу AR-15. Стрілок був ліквідований у день нападу, а інцидент увійшов в історію США як одна з найбільш смертоносних стрілянин в американській школі. Родини постраждалих та вбитих під час атаки продовжують домагатися справедливості. Останнім їхнім кроком став позов проти техногіганта Meta, що володіє соцмережею Instagram, та видавця відеоігор Activision.

Відео дня

Як пише TechCrunch, у позові постраждалих представляє адвокат Джош Коскофф, який раніше виграв справу проти виробника зброї Remington, розпочату за позовом родин жертв іншої смертоносної події — в американській школі Sandy Hook Elementary School, де у 2012 році було вбито 28 людей.

У позові проти технологічних компаній стверджується, що стрілок в Ювалді був гравцем Call of Duty: Modern Warfare і на нього таргетувалася реклама виробника зброї Daniel Defense в Instagram.

Позивачі заявляють, що американські компанії протягом 15 років «співпрацювали з індустрією вогнепальної зброї». Зокрема, Activision, наголошують позивачі, вдавалася до «хитрої форми маркетингу, що допомогла виростити нову, молоду базу споживачів для штурмової гвинтівки AR-15».

Читайте також:
Видавці відеоігор отримали позов від батьків залежної дитини (Фото:Alex Haney via Unsplash) Догрався. В США батьки залежної від ігор дитини намагаються стягнути круглу суму з EA та Microsoft

Activision відреагувала на позов, висловивши «найглибші співчуття сім'ям і громадам, які постраждали від цього безглуздого акту насильства». Водночас компанія спростувала припущення про те, що між нападом і їхньою грою є зв’язок.

«Академічні та наукові дослідження продовжують показувати, що немає причинно-наслідкового зв’язку між відеоіграми та насильством із застосуванням зброї», — стверджує компанія.

Instagram натомість звинувачують у тому, що платформа «свідомо проголошує хиткі правила, які легко обійти, які нібито забороняють рекламу вогнепальної зброї».

Нагадаємо, нещодавно Стенфордська лабораторія Brainstorm Lab випустила метааналіз 82 медичних дослідницьких статей щодо зв’язок між відеоіграми та насильством у реальному житті. Вченими не було виявлено жодного причинно-наслідкового зв’язку між грою у відеоігри та насильством з використанням вогнепальної зброї.

Читати далі