Буде великий та соковитий урожай. Коли пересаджувати перець у травні 2024 та як підготувати ґрунт до посадки

Болгарський перець — це один з найулюбленіших інгредієнтів для салатів та інших страв. Правильне вирощування перцю залежить як від вибору насіння, так і від сприятливого дня для посадки перцю у відкритий ґрунт.

Для перцю важливо вибрати сприятливий день, підготувати належну ґрунтову суміш та правильно доглядати за рослинами. Розповідаємо подробиці щодо часу та методів посіву й вирощування розсади у відкритому ґрунті.

Відео дня Читайте також: Сприятливі та несприятливі дати. Місячний посівний календар на травень 2024 року на кожен день

Вирощування солодкого перцю в Україні можливе лише через розсаду. Це дозволяє переконатися в тому, що рослини не витягнуті, мають потужні корені, темне листя та навіть бутони, що є прийнятним показником здоров’я. Проблеми з розвитком чи неправильний догляд завжди видно на розсаді. Вирощування розсади болгарського перцю самостійно не є таким складним, якщо є досвід ранніх посівів.

Розсаду в ґрунт варто висаджувати у віці від 60 до 80 днів, що становить приблизно половину від періоду вегетації, вказаного для конкретного сорту, з додатковими 1−2 тижнями на проростання.

Як підготувати ґрунт до посадки перцю

Краще вибрати грядки для вирощування перцю, де минулого року вирощували огірки, кабачки, гарбузи або моркву. Вимоги до ґрунту дуже прості: він повинен бути родючим, пухким і мати нейтральну реакцію.

Для підготовки відкритої грядки під перець, слід розпочати роботи восени або якомога раніше (принаймні за 4 тижні до посадки). Щодо обробки ґрунту, можна використовувати як перекопування, так і просте розпушування землі, вибір методу культивації варто обирати залежно від власного підходу до землеробства.

Найважливіше — в ґрунт під перець обов’язково потрібно вносити якісні зрілі органічні добрива, такі як компост або перегній (5−10 кг на м²), попіл (1 склянка на м²) і біопрепарати. Якщо користуєтеся мінеральними добривами, рекомендується додавати по 50 г фосфорних та 20 г калійних добрив на кожен м².

Коли садити перець у відкритий ґрунт у травні 2024

Перець краще садити у ґрунт, коли температура землі стає ідеальною для цієї рослини. Для болгарського перцю це означає, що земля має нагрітися до +15°C (можна перевірити це зранку, поглибившись на 15 см). Найбільш вдалим періодом для цього є період з 20 по 30 травня. Вибір конкретного дня не є складним завданням: солодкому перцю підходить хмарна погода або вечірня посадка.

Перед тим як пересаджувати розсаду перцю, її слід полити за декілька годин. Рослини висаджують у відповідні лунки на відстані 50−60 см одна від одної. При плануванні грядок слід пам’ятати, що різні сорти та види перцю легко перезапилюються, тому солодкий перець краще садити на значній відстані від гострого.

Основні правила посадки розсади болгарського перцю у відкритий ґрунт:

  • Не руйнуйте земляну грудку.
  • Садіть розсаду без глибокого заглиблення, на той рівень, на якому вона росла.
  • Не перестарайтеся з рясним поливом грядки, а після поливу відразу мульчуйте землю.

Редактор: Альона Дука Читати далі