Російські окупанти мали «частковий успіх» у районі населеного пункту Лук’янці Харківської області. Сили оборони змогли зупинити просування росіян.

Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на 13 травня.

Російські окупанти від початку доби здійснили 11 атак на Харківському напрямку. Станом на 15:00 тривають ще два бойових зіткнення.

Відео дня

«Противник не припиняє спроб витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій. Мав частковий успіх у районі населеного пункту Лук’янці. Просування ворога зупинено», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Противник просувається швидше і ширше». З організацією оборони на півночі Харківської області пішло щось не так. Які загрози — Давид Шарп

При цьому Сили оборони проводять контратаки, потоншили в Генштабі.

Лук'янці на карті (Фото: Deep State) Лук'янці на карті / Фото: Deep State

Також окупанти завдали вісім авіаційних ударів у районах населених пунктів Уди, Вовчанськ, Липці, Графське та Веселе Харківської області.

«Залежно від розвитку обставин, нарощування угруповання триватиме. Війська забезпечені необхідною кількістю засобів ураження», — зазначили в Генштабі.

Від початку доби втрати ворога на Харківському напрямку становлять 97 осіб, втрати озброєння та військової техніки — вісім одиниць.

Також Сили оборони продовжують відбивати атаки росіян у районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, припустили, що російські окупанти готуються до «більш масштабного» наступу на Харків.

Читайте також:
Український військовий після евакуації пораненого побратима у Вовчанську, 12 травня 2024 (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) Мета — оточити Вовчанськ. ISW про захоплені села у Харківському наступі РФ і наслідки безпідставних заборон Заходу для ЗСУ

Уранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня представник ТСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі