Автор: Олександра Некращук

Цьогорічна весна принесла негативні новини з фронту, очікування щодо наступу росіян, новий закон про мобілізацію та зростання курсу долара. Це погано вплинуло на ринок нерухомості

Київська економістка Маргарита Якуба разом із 12‑річним сином уже чітко розпланувала, який вигляд матиме їхня нова однокімнатна квартира в житловому комплексі (ЖК) Мілос на столичній Троєщині. Адже згідно із графіком у цьому році найбільший забудовник міс­та — холдинг Київміськ­буд — мав здати багатоповерхівку в експлуатацію.

Відео дня

Проте плани Якуби поки що залишаються на папері та в думках. «Будівництво зупинилося два роки тому, і тільки на восьмому поверсі, а наша квартира — на чотирнадцятому, — розповідає економістка. — Тож ми вимушені жити з батьками в однокімнатній квартирі».

Киянка Маргарита Якуба два роки чекає, поки відновиться будівництво житлового комплексу, в якому вона придбала квартиру (Фото: Олександр Медведєв/NV) Киянка Маргарита Якуба два роки чекає, поки відновиться будівництво житлового комплексу, в якому вона придбала квартиру / Фото: Олександр Медведєв/NV

Роботи зупинилися не лише на Троєщині, а й на інших 28 комплексах, якими займається Київміськбуд. Офіційна версія — брак коштів у забудовника. Тому міська влада провела аудит роботи холдингу, створила робочу групу та пообіцяла надати 1 млрд грн на купівлю житла в його ЖК.

Але міських грошей, як і інших практичних кроків, досі немає, зауважує Якуба. Водночас квартир від Київміськбуду очікують близько 40 тис. інвесторів.

Читайте також: Позбавлення права власності. Бізнес просить Раду не ухвалювати скандальний законопроєкт

Зупинка роботи одного з найбільших забудовників столиці — далеко не єдиний виклик для українського ринку нерухомості. Узимку через негативні новини — відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, піврічну епопею з виділенням допомоги США, брак озброєння та невизначеність з новими правилами мобілізації — кількість покупців житла у країні впала до мінімального, якщо рахувати з травня 2022‑го, рівня.

Читати далі