Автор: Кіра Борисіхіна

Температура в південній провінції Сінд, Пакистан, піднялася вище 52 градусів за Цельсієм, ставши найвищою за літо і близькою до національного рекорду на тлі тривалої хвилі спеки.

Читайте також:
Дослідники з Університету Нотр-Дам розробили нове віконне покриття, яке блокує ультрафіолетове та інфрачервоне світло, яке виділяє тепло, і пропускає видиме світло незалежно від кута нахилу сонця (Фото:Університет Нотр-Дам) Ідеальне рішення для спекотних країн. У США створили покриття для скла, яке пропускає світло, але не тепло

Про це повідомляє CNN.

Останніми місяцями екстремальні температури по всій Азії посилилися, ймовірно, внаслідок антропогенної зміни клімату, заявили міжнародні вчені.

Відео дня

У Мохенджо-Даро, історичному місті в Сінді, температура за останні 24 години сягнула 52,2°C (126°F), про що розповів представник Метеорологічного департаменту Пакистану Шахід Аббас агентству Reuters. Цей показник є найвищим за літо і наближається до рекордних для міста і країни температур — 53,5°C (128,3°F) і 54 °C (129,2°F) відповідно.

Мохенджо-Даро, відомий своїми археологічними пам’ятками часів цивілізації долини Інду, має дуже спекотне літо і м’яку зиму з мінімальними опадами. Однак цьогорічна спека сильно вплинула на життя місцевих жителів. Зазвичай жваві ринки міста, включно з пекарнями, чайними, механічними майстернями та торговими точками, майже порожні через екстремальну спеку.

Рубіна Хуршид Алам, координаторка прем'єр-міністра з питань клімату, на пресконференції заявила, що Пакистан є п’ятою найбільш вразливою країною до впливу зміни клімату. Вона зазначила, що уряд проводить інформаційні кампанії через хвилі спеки, і нагадала про аномальні дощі та повені, які країна пережила в минулому.

Читайте також:
Це революційне відкриття являє собою ключову стратегію в боротьбі з міською спекою у великих містах, таких як Нью-Йорк (Фото:pixabay) Звучить цікаво. Американські інженери представили незвичайний спосіб боротьби зі спекою в містах

Найвищу температуру в Пакистані було зафіксовано 2017 року в місті Турбат, розташованому в провінції Белуджистан, коли стовпчик термометра піднявся до 54 °C (129,2°F). Це другий за величиною показник в Азії і четвертий у світі, повідомив головний метеоролог Метеорологічного департаменту Пакистану Сардар Сарфараз.

За прогнозами, спека в Мохенджо-Даро і прилеглих районах має скоро вщухнути, проте очікується, що новий період екстремальних температур торкнеться інших районів Сінда, включно з найбільшим містом країни — Карачі.

Читати далі