Кава має глибокий аромат і неповторний смак, відіграє важливу роль у житті багатьох людей по всьому світу. Вона не лише джерело енергії, що допомагає нам прокинутися вранці та залишатися бадьорими протягом дня, але й символ гостинності, традицій та культури.

Багато людей споживають разом каву та горіхи кеш’ю, вважаючи це ідеальним перекусом. Ці два продукти можуть зарядити вас енергією — кава завдяки кофеїну, а кеш’ю — завдяки вмісту міді та корисних жирів.

Відео дня

Проте, як зазначає Healthdigest, хоча кава та кеш’ю мають свої переваги для здоров’я, їх одночасне вживання може завадити засвоєнню одного з найцінніших поживних елементів.

Згідно з даними Міністерства сільського господарства США (USDA), горіхи кеш’ю містять значну кількість заліза — 6,68 міліграма на 100-грамову порцію. Залізо відіграє ключову роль у кровоносній системі, забезпечуючи м’язи та інші частини тіла необхідним киснем. Однак, Науково-консультативний комітет з харчування Великої Британії (SACN) повідомляє, що залежно від часу вживання, кава може заважати засвоєнню заліза.

Згідно з клінічним дослідженням, опублікованим у 1983 році в журналі American Journal of Clinical Nutrition, учасники з нормальним рівнем заліза відчули зниження засвоєння заліза на 39%, коли вони випивали каву одночасно з їжею (наприклад, гамбургером). Цього не сталося, якщо учасники випивали каву за 60 хвилин до приймання їжі, тому зміна часу вживання кави може допомогти уникнути цього негативного ефекту. Однак, якщо каву випивати через годину після їжі, також спостерігається зниження засвоєння заліза.

Чому кава перешкоджає асиміляції заліза

Хоча кофеїн має невеликий вплив на асиміляцію заліза, поліфеноли, що містяться в каві, також можуть спричинити цей ефект. Вони взаємодіють з залізом у клітинках кишківника, перешкоджаючи його потраплянню в кров. Замість цього, залізо виводиться з організму як відходи.

Ці відкриття особливо важливі для людей, які можуть бути схильні до дефіциту заліза, таких як діти, жінки репродуктивного віку та деякі літні люди, які можуть бути схильні до ризику розвитку анемії через недостатність заліза.

Одним з можливих заходів запобігання може бути відмова від одночасного споживання кави та горіхів кеш’ю, а також споживання продуктів, що містять залізо, разом з продуктами, які сприяють його асиміляції.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Альона Дука Читати далі