Дослідження, проведене у Великобританії, зазначає, що кореляція між додаванням солі та раком шлунка може бути ще вищою, оскільки не враховується вміст натрію в їжі.

Читайте також: І органічні овочі теж. Учені назвали найбільш забруднені продукти — їх часто обирають для здорового харчування

Ви завжди посипаєте трохи солі на їжу після того, як вона потрапляє на ваш стіл? Нове дослідження, опубліковане в журналі Gastric Cancer, показує, що це піддає вас більшому ризику розвитку раку шлунка. Воно вивчало харчові звички понад 471 000 учасників Biobank у Великобританії, які не мали раку чи проблем з нирками, і виявило, що ті, хто сказав, що «завжди досолюють їжу за столом», мали на 41% більше ризик захворіти на рак шлунка, ніж ті, хто ніколи або досолював. Результати були визначені після 11-річного середнього періоду спостереження за учасниками, під час якого дослідники зафіксували 640 випадків раку,

Відео дня Ось чому варто не зловживати сіллю (Фото: Unsplash/Anastasia Zhenina) Ось чому варто не зловживати сіллю / Фото: Unsplash/Anastasia Zhenina

Але вчені відзначають, що люди, які додають більше солі в їжу, також, швидше за все, вже і так їдять продукти з високим вмістом натрію. Це означає, що справжній зв’язок між споживанням солі та ризиком раку шлунка може бути вищим, оскільки дані не включали повне споживання натрію учасниками.

Читайте також: Забудьте про снодійне. Вчені з’ясували особливості впливу рослинного і тваринного білку на сон

Рак шлунка є п’ятим за поширеністю у світі, хоча Національний інститут раку каже, що він більш поширений у Східній Азії, Східній Європі та Латинській Америці.

Незважаючи на те, що будь-хто може захворіти на цю хворобу, у США NCI каже, що у чоловіків його діагностують вдвічі частіше, ніж у жінок. Крім того, рівень раку шлунка зростає серед молодих жінок та загалом з віком.

Надмірне споживання солі шкодить (Фото: Unsplash/Stephen Rheeder) Надмірне споживання солі шкодить / Фото: Unsplash/Stephen Rheeder

NCI каже, що дієта з «низьким вмістом фруктів і овочів або з високим вмістом солоної, копченої або погано збереженої їжі» також підвищує ризик розвитку раку шлунка. І оскільки CDC стверджує, що більшість американців споживають занадто багато натрію — в середньому 3400 міліграмів на день, хоча рекомендація становить менше 2300 — варто звернути увагу на рівень споживання.

Читайте також: Замінники солі знижують ризик передчасної смерті — дослідження

Ті, хто цього не робить, ризикують підвищити артеріальний тиск і ризик серцевих захворювань та інсульту. За даними CDC, останні дві причини щороку вбивають більше американців, ніж будь-яка інша.

Не варто пересолювати (Фото: Unsplash/Edi Libedinsky) Не варто пересолювати / Фото: Unsplash/Edi Libedinsky

Більшість досліджень ролі споживання солі з їжею та ризику раку шлунка були непереконливими або обмежені азіатським населенням, яке часто має більш високий рівень натрію в солоній рибі, маринованих продуктах і обробленому м’ясі. Гіпотеза, що показує позитивну кореляцію між додаванням солі та раком шлунка, узгоджується з багатьма іншими дослідженнями серед азіатського населення. Однак менші дослідження в Європі, які використовували різні показники, наприклад загальне споживання натрію людиною, показують суперечності.

Але вчені кажуть, що дослідження того, як людина додає сіль у їжу, призвело до більш простого показника впливу надмірного споживання натрію. Цей показник також можна легко перетворити на сигнал для громадськості, щоб зменшити загальне споживання натрію.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі