Комп’ютери з часом можуть ставати повільнішими через постійні оновлення програм і додатків, а також через інші фактори. Проте, є кілька простих маніпуляцій, які допоможуть повернути йому частину колишньої швидкості.

Серед них — оптимізація автозапуску програм, закриття фонових процесів та регулярні перезавантаження. Розгляньмо ці прийоми детальніше.

Читайте також: Ефективні поради з енергозбереження. Як зберегти повний заряд смартфона на довший термін

1

Перевірте всі оновлення

Відео дня

Актуалізація системи може прискорити роботу нею, оскільки зазвичай вона включає виправлення помилок, що можуть уповільнювати роботу комп’ютера. Ще однією перевагою актуалізацій є нові функції та можливості.

  • На Windows 10: натисніть кнопку Пуск > Налаштування > Оновлення та безпека > Центр оновлення Windows > натисніть Перевірити наявність оновлень.
  • На Windows 11 цей процес аналогічний: натисніть кнопку Пуск > Налаштування > Оновлення Windows > Перевірити наявність оновлень.

2

Вимикайте та перезавантажуйте комп’ютер

Вимкнення комп’ютера сприяє видаленню тимчасових системних файлів і дозволяє розпочати роботу з чистого аркуша. Часто ми залишаємо комп’ютер увімкненим, переводячи його в режим глибокого сну замість фактичного вимкнення. Ноутбуки зазвичай залишаються увімкненими, навіть коли ви закриваєте кришку екрана. Спробуйте вимикати комп’ютер не рідше одного разу на тиждень, щоб прискорити його роботу.

3

Збільшення обсягу оперативної пам’яті

Продуктивність і швидкість роботи комп’ютера часто залежать від обсягу оперативної пам’яті, яка є тимчасовою пам’яттю, дозволяючи пристрою виконувати кілька завдань одночасно. Чим більше ОЗУ, тим більше процесів може запускати машина одночасно. Оновлення чіпа оперативної пам’яті — це один зі способів підвищення її обсягу. Переконайтеся, що комп’ютер вимкнений і відключений, знайдіть внутрішній чіп, вийміть старий, вставте новий і уважно зафіксуйте його. Якщо потрібно, зверніться за допомогою фахівця. Варто зауважити, що деякі ноутбуки не підтримують оновлення ОЗУ.

4

Очищення тимчасових файлів для покращення продуктивності комп’ютера

Тимчасові файли або кеш системи створюються на певний термін, після якого вони можуть просто накопичуватися і займати зайве місце на вашому комп’ютері. Видалення їх може допомогти прискорити роботу комп’ютера. Ось як це можна зробити:

  1. Відкрийте діалогове вікно Виконати. Це можна зробити різними способами, найпростішим із яких є використання комбінації клавіш: натисніть клавішу Windows, а потім клавішу R.
  2. У вікні Виконати введіть %temp% і натисніть Enter.
  3. Відкриється папка з тимчасовими файлами. Виберіть файли в цій папці, видаліть їх, а потім очистіть кошик.

5

Вимкніть автозавантаження програм

Певні програми запускаються автоматично при включенні комп’ютера, що може сповільнювати його роботу і займати оперативну пам’ять. Ось як це виправити:

  1. Відкрийте Диспетчер завдань. Є кілька шляхів це зробити, найшвидший — натисніть Ctrl + Alt + Del.
  2. Клацніть на Детальніше у лівому нижньому кутку, щоб переглянути всі вкладки, а потім перейдіть на вкладку Автозапуск.
  3. Тут ви побачите всі програми, які запускаються автоматично.
  4. Клацніть правою кнопкою миші на програмі, яку хочете вимкнути, і виберіть Вимкнути.

Редактор: Альона Дука Читати далі