Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб закликала країни Євросоюзу розглянути можливість розпочати процедуру позбавлення Угорщини права голосу в ЄС.

Про це повідомляє Politico.

Як пише видання, Лябіб виступає за те, щоб застосувати до Угорщини процедуру висловлення недовіри за статтею 7 Договору про ЄС.

«У нас є Європа, яка важко просувається вперед, але, на жаль, деякі держави — зокрема, одна держава — все частіше займають позицію, яка полягає в укладанні угод, блокуванні та вето. Я думаю, що ми повинні мати сміливість приймати рішення: йти до кінця статті 7, активувати статтю 7 до кінця, яка передбачає припинення права вето», — наголосила вона.

Відео дня

У липні Угорщина головуватиме в Раді ЄС, що дасть Будапешту більше впливу на порядок денний і пріоритети ЄС протягом шести місяців. Це відбувається на тлі перешкоджань прем'єр-міністра країни Віктора Орбана ухваленню рішень ЄС щодо військової допомоги Україні, санкцій проти Росії та приєднання Києва до блоку.

«Це момент істини. Або ми будемо виконувати свої обов’язки, що вимагає політичної мужності та сили волі. Або ми вводимо механізми, які не працюють. І тому ми повинні вибрати. Якщо ми йдемо до кінця з цим механізмом, він повинен працювати. Якщо це не працює, ми повинні це реформувати. Це майбутнє Європейського Союзу», — додала голова МЗС Бельгії.

Раніше повідомлялося, що Угорщина ще не ухвалила рішення, чи братиме участь у Глобальному саміті миру, який має пройти 15−16 червня у Швейцарії.

Читайте також:
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (Фото:Szilard Koszticsak/Pool via REUTERS) 46% угорців вважають, що ЄС не повинен допомагати Україні — опитування

Українсько-угорські військові відносини — що відомо

11 січня очільник МЗС Угорщини прибув із візитом до Ужгорода. Там він зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Кулеба після зустрічі розповів, що переговори тривали понад шість годин. Також він додав, що українська та угорська сторони домовилися врегулювати питання про права нацменшин. Спеціальна комісія через 10 днів представить повний список невирішених питань.

Сіярто неодноразово звинувачував Україну в нібито «утисках прав нацменшин» на Закарпатті, заявляючи, що країна всіляко блокуватиме співробітництво України та НАТО, поки це питання не буде вирішено.

7 листопада 2023 року Кулеба заявив, що Угорщина «принципово просуває питання нацменшин саме в угорському баченні».

10 грудня Зеленський коротко поспілкувався з Орбаном на церемонії інавгурації нового президента Аргентини Ха’вера Мілея.

19 грудня Зеленський сказав, що ніколи не розмовляв з Орбаном про припинення вогню або переговори з російським диктатором Володимиром Путіним.

21 грудня Орбан заявив, що отримав від президента України запрошення і прийняв його. За словами Орбана, президент України запропонував йому «провести переговори».

«Я сказав йому, що буду до його послуг. Нам залишається тільки прояснити одне питання: про що», — зазначив Орбан.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі