Автор: Олексiй Кожевнiков

Засновник Apple Стів Джобс вважав, що щасливе, успішне і значуще життя зводиться до п’яти простих речей.

Джобс прожив яскраве і збагачене подіями життя, заснував компанію Apple (яка сьогодні є найдорожчою у світі) і тривалий час керував нею.

Він був ідеологом створення комп’ютерів Mac, плеєрів iPod, смартфонів iPhone і планшетів iPad.

Відео дня

Не буде перебільшенням стверджувати, що Стів Джобс зробив неймовірно величезний внесок у розвиток сучасної індустрії високих технологій.

Він був видатною особистістю. І його мудрість досі надихає.

Ось думки, які Стів Джобс озвучував щодо інтелекту, завзятості, лідерства та відповідальності, створення власного бізнесу та грошей, підібрані оглядачем Inc. Джеффом Гейденом.

П’ять правил успіху Стіва Джобса

Джобса немає з нами вже 12 років. Але багато людей, як і раніше, звертаються за порадою до нього.

У цьому є сенс.

Адже погляди співзасновника Apple на творчість, інновації, підприємництво та лідерство залишаються такими самими одкровеннями і сьогодні.

Вчіться мислити глобально

Джобс багато часу приділяв роздумам про природу інтелекту, хоча б тому, що важко оточити себе розумними людьми, якщо не можеш визначити їх.

Що ж, на його думку, є найкращою ознакою високого інтелекту?

Як сказав Джобс:

Істотна частина інтелекту — пам’ять. Але ще більше значення має здатність збільшувати масштаб зображення, наприклад, ви перебуваєте в місті й можете подивитися на все з 80-го поверху вниз, на місто. І доки інші люди намагаються зрозуміти, як дістатися з пункту А в пункт Б, читаючи ці безглузді маленькі мапи, ви можете просто побачити все перед собою. Ви можете бачити все цілком. І ви можете встановити зв’язки, які здаються вам очевидними, тому що ви бачите все цілком.

Беріть відповідальність, не шукайте виправдань

Ніхто і ніколи не робить нічого по-справжньому вартісного поодинці. Це означає, що всі ми, формально чи неформально, часом опиняємося в становищі лідера.

І нам доводиться брати на себе відповідальність.

Стів Джобс розповідав співробітникам стислу історію, коли їх підвищували до позиції менеджера в Apple.

Якщо сміття в його кабінеті не виносили, то Джобс, авжеж, вимагав пояснень від прибиральника. «Ну, замок на дверях змінили, — резонно відповідав прибиральник, — а ключ я не зміг дістати».

Прибиральник не може виконувати свою роботу без ключа. Як прибиральнику, йому дозволяється виправдовуватися, констатував Джобс.

Читайте також: «Наслідуйте тих, ким ви захоплюєтеся». 10 правил життя легендарного інвестора Воррена Баффета

«Коли ти прибиральник, причини мають значення, — розповідав Джобс новоспеченим менеджерам. — Але десь між прибиральником і генеральним директором причини перестають мати значення».

Інакше кажучи, наголошував Джобс, коли співробітник стає віцепрезидентом, він має відмовитися від усіх виправдань невдач. Віцепрезидент несе відповідальність за всі помилки, які відбуваються, і байдуже, що ви говорите.

Багато людей вважають, що успіх або невдача спричинені зовнішніми силами, і особливо іншими людьми. Якщо я домігся успіху, то інші люди допомогли мені, підтримали мене — інші люди були «зі мною». Якщо я зазнав невдачі, то інші люди мене підвели, не повірили в мене, не допомогли мені — інші люди були «проти» мене.

Певною мірою це правда. Але це також не повністю залежить від вас.

Єдине, кого ви можете контролювати? Самого себе.

Тому поводьтеся так, ніби успіх чи невдача повністю залежать від вас.

Простіше кажучи, якщо ви досягли успіху, то це ваша заслуга. Якщо ви зазнали невдачі, то ви її і спричинили. Як сказав би Джобс: «Причини перестають мати значення».

Будьте наполегливими

Успішність часто-густо визначається не талантами й освітою, а наполегливістю.

Як казав Джобс:

Я переконаний, що приблизно половина того, що відрізняє успішних підприємців від неуспішних, — це чиста завзятість. Це так важко. Ти вкладаєш у цю справу стільки свого життя.

Бувають такі важкі моменти… що більшість людей здаються. Я їх не звинувачую. Це справді важко.

Для досягнення успіху в більшості галузей діяльності не потрібен талант. Для успіху потрібні лише навички та досвід, які можна набути. Якщо тільки ви готові постійно проявляти себе.

Вчіться прокладати власний курс

Джобс вважав, що кожен повинен зануритися в підприємницьке життя, навіть якщо це «всього лише» побічний заробіток.

Як сказав Джобс:

Коли у вас є можливість узяти на себе відповідальність за свої рекомендації, коли вам доводиться бачити, як ваші рекомендації проходять усі стадії дії, і накопичувати рубцеву тканину для помилок, і піднімати себе із землі, і скидати із себе пил, ви дізнаєтеся лише невелику частину того, що можете дізнатися.

Без досвіду реальної роботи людина ніколи не стане тривимірною.

Почніть бізнес або побічний заробіток, і ви отримаєте можливість прокладати свій власний курс, ухвалювати власні рішення, робити власні помилки, нести відповідальність за свій успіх — і вчитися на цих рішеннях, помилках та успіхах.

І додати ще один вимір до своїх навичок, своєї особистості… і свого життя.

Спокійно ставтеся до грошей

Багатство не є показником інтелекту. І вже точно не для успіху.

Як казав Джобс:

Коли мені було 25 років, мої статки становили 100 млн доларів або десь так. Я вирішив, що не дозволю йому зруйнувати моє життя. Неможливо витратити все це, і я не розглядаю багатство як щось таке, що підтверджує мій інтелект.

Мої улюблені речі в житті не вартують жодних грошей.

Легко говорити, коли ти коштуєш 100 мільйонів доларів, але все ж таки. Хоча гроші роблять багато чого — одним із найважливіших є створення вибору — після певного моменту, як показують дослідження, гроші не роблять людей щасливішими.

Для Джобса метою було заробляти на життя, займаючись улюбленою справою. Як ви визначаєте «заробіток», залежить тільки від вас, але, досягнувши фінансового успіху, переконайтеся, що ви так само наполегливо працюєте над тим, аби бодай незначною мірою включити у своє життя «любов до того, що ви робите».

Тому що тоді ви будете жити так, як хочете. На своїх умовах.

Читати далі