Керівник комітету Башкирського національного руху за кордоном Руслан Габбасов в інтерв'ю NV порівняв акції у цій республіці РФ на підтримку Фаїля Алсинова з масштабними протестами у Казахстані у грудні 1986 року.

«Фаїль Алсинов — на січень місяць був одним із небагатьох лідерів національного башкирського руху, які залишилися на волі, який зарекомендував себе з дуже позитивного боку серед башкирського народу. Він виступив проти руйнування з промисловими цілями гори Куштау, заповідної території, люди його підтримали, причому підтримка була багатонаціональною, далі стався протест», — нагадав Габбасов в інтерв'ю NV.

Відео дня

За словами башкирського активіста, російська влада вирішила, що Алсинов для неї небезпечний, тому його засудили за надуманими звинуваченнями у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, «навмисно невірно розтлумачивши слово з башкирської мови, яке він ужив, нібито як образливе для інших народів».

Читайте також:
У Башкортостані тисячі людей вийшли на акцію після вироку активісту Алсинову (Фото:RusNews via REUTERS) Після протестів в Башкортостані мобілізовані башкири намагаються уникати прямої участі в бойових діях в Україні — ЦНС

«Люди, які спочатку виходили з екологічним порядком денним — на захист гори Куштау — після арешту Алсинова вийшли вже проти несправедливості і також від обурення, що нашу мову в судочинстві навмисно спотворили. Це був такий комплексний протест, назвати його тільки екологічним складно», — пояснив Габбасов.

За його словами, після жорсткого придушення протестів багато хто у Башкортостані «затаїв злобу».

«Люди залякані і зараз поки що вони не можуть нічого говорити проти, але вони чинять опір як можуть. Я можу сказати, що у цього протесту є сильні паралелі з казахським протестом у грудні 1986 року, коли казахська молодь вийшла проти рішень комуністичної партії. Той протест теж придушили, молодих казахів тоді обзивали наркоманами, націоналістами, але надалі цей грудневий протест зіграв ключову роль, ті самі люди за п’ять років ухвалювали незалежність Казахстану, і тепер день незалежності Казахстану обрано як день повстання. Я впевнений, що і ось ці січневі події в нашій республіці стануть тим, на що можна буде спиратися в нашому національному русі», — сказав також башкирський активіст.

Протести у Башкортостані у січні 2024 року

17 січня у російській республіці Башкортостан тисячі людей зібралися біля суду в місті Баймак після того, як місцевого активіста Фаіля Алсинова засудила до чотирьох років колонії. ЗМІ повідомляли про різну кількість протестувальників — від 3 до 10 тисяч.

Читайте також:
Російські силовики розганяють протестувальників у Башкортостані, 17 січня 2023 року (Фото:RusNews via REUTERS) У Росії є місцеві лідери і їм потрібно надати зброю — нардеп

Місцеві Telegram-канали писали, що силовики застосовують сльозогінний газ та жорстко затримують людей.

17 січня Алсинову оголосили вирок у справі про «розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Під час акції він казав, що «доки башкири воюють проти України, у Башкортостані відбирають їхні землі».

Розповідаючи про наслідки золотовидобутку в регіоні, Алсинов вжив вираз «кара халик». Як пишуть російські ЗМІ, буквально він означає «чорний народ», у сучасних тюркських мовах його використовують для позначення простих людей. Проте лінгвістична експертиза переклала її як «чурки», «чорномазі».

18 січня керівник Башкирії Радій Хабіров, коментуючи акцію протесту напередодні, заявив, що група осіб, частина з яких перебуває за кордоном, закликає до відділення Башкортостану від Росії та партизанської війни на його території.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі