Білий дім таємно дав дозвіл Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю, але виключно в районі Харкова. Про це повідомило Politico з посиланням на офіційних представників США у четвер, 30 травня.

«Президент [Джо Байден] нещодавно наказав своїй команді забезпечити, щоб Україна могла використовувати американську зброю для цілей в районі Харкова, щоб Україна могла відповісти російським силам, які завдають ударів або готуються вдарити», — сказав Politico американський чиновник.

Відео дня

Він додав, що політика США щодо дозволу дальних ударів всередині Росії не змінилася.

Читайте також:
На передньому плані — повнорозмірна модель ракети ATACMS на виставковому стенді, архівне фото (Фото:Lockheed Martin / armyrecognition.com) Зробити в РФ «буферну зону». Чи дозволять США бити своєю зброєю по території Росії, куди саме і коли це відбудеться — аналіз NV

28 травня президент Франції Еммануель Макрон сказав, що хоче дозволити країні завдавати ударів по території Росії. За його словами, росіяни атакують Україну з баз на території Росії.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії.

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

Читайте також:
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з прем'єр-міністркою Італії Джорджією Мелоні в Римі, Італія, 8 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Remo Casilli) «Настав час». Столтенберг закликав союзників України зняти обмеження на використання зброї

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Водночас міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що Україна може застосовувати шведську зброю для атак по території Росії.

29 травня Фінляндія заявила, що дозволила Україні використовувати передану нею зброю для ударів по території РФ.

Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що, згідно з домовленостями з партнерами, Україна не використовує західну зброю для ударів по території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє — по Краснодару.

Глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дискусій про право України бити по російській території краще не вести публічно.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі