Президент США Джо Байден, ймовірно, пропустить Глобальний саміт миру у Швейцарії, бо конференція збігається за часом із заходом зі збору коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії, повідомляє у четвер, 23 травня, агенція Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Швейцарія запланувала конференцію на 15−16 червня — після зустрічі G7 в Італії, нагадує Bloomberg. Кілька лідерів G7 планують приєднатися до неї, але ані Байдена, ані віцепрезидентки Камали Гарріс там не буде, цитує агенція свої джерела.

Відео дня

Байден має вилетіти із зустрічі G7 до Лос-Анджелеса на збір коштів для передвиборчої кампанії 15 червня. Там до нього приєднаються Джордж Клуні, Джулія Робертс, Барак Обама і телеведучий Джиммі Кіммел.

Читайте також: «Покроковий план». Зеленський пояснив, як Росію залучатимуть до переговорів Читайте також:
Радник з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в Білому домі у Вашингтоні, США, 22 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Leah Millis) Останній з лідерів країн G7. Оголошення про участь Байдена у саміті миру наразі немає — Салліван

Це рішення підкреслює, пише Bloomberg, що Байден дедалі більше переходить у режим передвиборчої кампанії, прагнучи подолати лідерство колишнього президента Дональда Трампа в ключових штатах напередодні виборів у листопаді. Нагальності ситуації додає той факт, що минулого місяця Трамп вперше за поточний виборчий цикл затьмарив зусилля Байдена зі збору коштів, зібравши 76 мільйонів доларів проти 51 мільйона у Байдена.

Це також відображає загальний песимізм щодо конференції. Дипломати, які організували саміт миру, обмежили його амбіції, зосередившись на вузькому наборі цілей, таких як ядерна безпека та обмін полоненими, аби розширити коло учасників. Ці пункти не відповідають мирному плану України, який передбачає виведення російських військ, а також майбутні гарантії безпеки.

Глобальний саміт миру у Швейцарії: що відомо

Перший Глобальний саміт миру відбудеться 15−16 червня у швейцарському курортному містечку Бюргеншток, що поблизу міста Люцерн.

За даними агентства Bloomberg, в ньому можуть узяти участь від 80 до 100 країн.

У заяві швейцарського уряду сказано, що метою такого заходу є «створення спільного розуміння» того, як досягти «всеосяжного, справедливого і міцного миру для України відповідно до міжнародного права і Статуту ООН.

На саміті зокрема очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона. ЗМІ стверджують, що в саміті може взяти участь президент США Джо Байден.

24 квітня Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

Читайте також:
Нарендра Моді (Фото:Dita Alangkara/Pool via REUTERS) Індія візьме участь у Глобальному саміті миру, а також у зустрічі G7 щодо України — прем'єр-міністр країни

1 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запросили на Глобальний саміт миру, оскільки не можна гарантувати, що країна-агресор діятиме добросовісно.

3 травня Зеленський заявив, що на саміті обговорять обмін полоненими «всіх на всіх».

У листопаді 2022 року на саміті G20 Зеленський презентував формулу миру з десяти пунктів, що містила, зокрема, відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх полонених, трибунал для винних в агресії та гарантії безпеки для України, а також радіаційну, ядерну, енергетичну безпеку, протидію екоциду тощо. Київ запропонував іноземним партнерам взяти на себе лідерство в одному з пунктів плану.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі