Президент США Джо Байден під час виступу в Нормандії порівняв звільнення Європи від нацистської окупації з опором агресії російського диктатора Володимира Путіна.

У п’ятницю, 7 травня, Байден виголосив промову на мисі Пуент-дю-Ок у Нормандії з нагоди 80-річчя висадки союзних військ у Нормандії.

Він подякував морським піхотинцям за звільнення Європи від нацистських військ.

Відео дня

«Кожен морський піхотинець, який штурмував ці пляжі, вирішив, що грізний диктатор, який завоював континент, нарешті зустрів гідного суперника. Завдяки їм у війні відбувся перелом. Вони виступили проти агресії Гітлера», — сказав Байден.

Американський лідер переконаний, що ті, хто звільняв Європу від нацизму, виступили б проти російської агресії та режиму диктатора Володимира Путіна.

Читайте також: Пітер Дікінсон Пітер Дікінсон Що сталося під час святкування Дня-D

«Хтось сумнівається в тому, що вони хотіли б, щоб Америка сьогодні виступила проти агресії Путіна тут, у Європі? Вони штурмували пляжі разом зі своїми союзниками. Хтось вірить, що ці рейнджери хочуть, щоб Америка сьогодні діяла одна?» — підкреслив він.

Пуент-дю-Ок — вершина скель заввишки 30 метрів, захоплена рейнджерами армії США в день висадки в Нормандії.

Пам’ятні заходи у Франції з нагоди 80-ї річниці цієї висадки союзних військ у Нормандії тривають три дні, 5−7 червня. Цього року офіційний Париж не запросив Росію на пам’ятні заходи.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі