США не виключають можливості розгорнути свої війська на Тайвані в разі вторгнення Китаю. Про це заявив президент США Джо Байден в інтерв'ю Time, опублікованому у вівторок, 4 червня.

https://www.youtube.com/watch?v=b7faLpiqh7M

«Не виключається застосування військ США. Існує різниця між розгортанням [військових сил] на землі, військово-повітряними та морськими силами тощо», — зазначив президент.

Відео дня

Він також зауважив, що це буде залежати від обставин.

За словами Байдена, США не прагнуть незалежності для Тайваня і не будуть його захищати, якщо Китай в односторонньому порядку намагатиметься змінити його статус.

Раніше міністр оборони США Ллойд Остін заявляв, що постійний діалог з Китаєм та його сусідами необхідний для запобігання ескалації нинішньої напруженості в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

За його словами, саме Азіатсько-Тихоокеанський регіон залишається для США «пріоритетним театром воєнних дій».

Загострення відносин між Китаєм і Тайванем: що відомо

27 грудня 2023 року китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що «возз'єднання» Китаю з Тайванем «неминуче». Він додав, що «у цьому полягає головний національний інтерес, і цього бажає народ», а в новорічному зверненні до народу зазначив, що Китай "безсумнівно возз'єднається".

Напруженість навколо Тайваню стала однією з тем розмови на зустрічі лідерів США і Китаю Джо Байдена і Сі Цзіньпіна 15 листопада.

Читайте також: Ієн Бурума Ієн Бурума Якщо Китай нападе. Чи варто США захищати Тайвань?

Тоді, за даними CNN, Сі Цзіньпін сказав Байдену, що США мають «вжити реальних дій, щоб виконати своє зобов’язання не підтримувати незалежність Тайваню».

Він також закликав США припинити озброювати Тайвань і підтримати «мирне возз'єднання» Китаю.

6 січня 2024 року Міністерство оборони Тайваню звинуватило Китай у загрозі авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти населення острова через запуск повітряних куль за кілька днів до виборів.

20 березня глава Індо-Тихоокеанського командування США адмірал Джон Акіліно заявив, що Китай нарощує військовий і ядерний арсенали в рекордних масштабах із часів Другої світової війни, готуючись до вторгнення на острів Тайвань до 2027 року.

Читайте також: «Надсилає неправильний сигнал». У Китаї обурилися через схвалення допомоги Тайваню від США

29 березня глава МЗС Тайваню Джозеф Ву заявив, що допомога США Україні має вирішальне значення для стримування Китаю, оскільки перемога Росії може заохотити Пекін до агресії проти Тайваню і сприятиме антиамериканській пропаганді.

28 травня газета The Telegraph у своєму матеріалі повідомила, що Китай готує армаду поромів і цивільних суден для вторгнення на Тайвань.

Автори статті зазначають, що розвідка США вважає, що Сі Цзіньпін наказав армії бути готовою захопити острів до 2027 року.

2 червня міністр оборони Китаю Дун Цзюнь заявив, що перспектива мирного "возз'єднання" з Тайванем стає дедалі менш реалістичною через «сепаратистські настрої» на острові та «втручання зовнішніх сил».

Редактор: Катерина Шпак Читати далі