Попри спільний кордон із цією країною, нас розмежовує різниця у кухнях. Так може здатися на перший погляд. Розповідаємо про сніданок, який їдять в Угорщині та чим він відмінний від українського.

Угорська кухня відома своїм багатством яскравих та пікантних смаків. Народ споживає багато м’яса, паприки, перцю (солодкого та гострого), помідорів, цибулі та хліба. Попри те, що це у поєднанні звучить як доволі ситний та гострий обід, не дивуйтеся, якщо знайдете ці інгредієнти у своєму угорському сніданкові.

Відео дня

Так, просимо до вашої уваги традиційний варіант — яєчня або «рантотта» угорською мовою. Угорці люблять їсти цю страву просто з хлібом та свіжою зеленню. До неї можна іноді додати цибулі, угорської ковбаси «кольбаш», бекону та перцю. Угорці люблять гостру їжу. Наприклад, часто їдять перець під назвою «hegyes erős», який є досить гострим. У центрі столиці в Будапешті ви зможете знайти спеціалізовані під сніданки та бранчі ресторани, в яких вам подадуть ваш особливо гострий сніданок.

Читайте також: «Україна буде місцем відродження». Інтерв'ю з американським креатором про враження від Києва, українську їжу, культуру і мистецтво Грінки в Угорщині (Фото: Inst @fitdepo) Грінки в Угорщині / Фото: Inst @fitdepo

Ще одна улюблена страва — «бундаскеньєр». Це солона угорська версія французьких тостів. Ви вмочуєте хліб у збиті яйця і смажите його на сковороді. Простий, але смачний варіант для сніданку під час відвідин Будапешту. Однак, така страва може бути дивиною для західчан Європи та Америки, але не для українця. Грінки є розповсюдженою стравою. Тож, якщо не захочете експериментувати під час відвідин Угорщини — спробуйте бундаскеньєр зі свіжим салатом і легким сметанним соусом з часником.

Млинці в Угорщині на сніданок (Фото: Inst @el_diablo_hostel) Млинці в Угорщині на сніданок / Фото: Inst @el_diablo_hostel

Як і в Україні, так і у світі завжди постає питання: солодкий чи солоний сніданок. отож в Угорщині споживають обидва. Палачінта — це угорське слово, що означає млинці, які звично подають з різноманітними начинками та соусами на сніданок і як десерт протягом дня. Якщо бажаєте здоби — не біда. В Угорщині популярна «туростаска» — традиційна випічка з начинкою з солодкого сиру, яку поєднують із кавою. Ще один чудовий вибір — «какаочіга», що являє собою булочку-шоколадного равлика. Більш здоровий варіант, вже сучасний, — гранола із йогуртом та ягодами.

Угорські шоколадні булочки (Фото: Inst @polgarkriszta) Угорські шоколадні булочки / Фото: Inst @polgarkriszta Читайте також: Тепер солоні. Приготуйте ці булочки, замінивши солодку корицю на соковиту начинку з беконом та цибулею

Більшість угорців не снідають ситно, принаймні в робочі дні. Дехто їсть тости або булочки з маслом, іноді з джемом. Хтось надає перевагу солоному бутерброду з сиром, шинкою, помідорами тощо. За бажання ви можете складсти угорську сніданкову тарілку: м’ясна нарізка із улюблених холодних ковбас та шинки, тверді сири, овочі, серед яких томати, перець та огірки, також додайте темний житній хліб, яєчню та піалку зі сметаною чи сирною намазкою.

Читайте також: «Високогірна Кенія і круасан ще нікого не вбили». Що таке пейринг кави і з чим її краще пити — розповідає кавовий експерт

Щодо напоїв, то ви, мабуть, вже здогадалися, що великої різниці по світу немає. Кава або чай — майже обов’язкова складова. У більшості випадків вибір угорця впаде на каву. Деякі люди п’ють її лише на сніданок, через користь для здоров’я. Безперечно, ви можете налити собі склянку молока до шоколадних булочок, або свіжий сік до омлету.

У пошуках спеціалітету звернуться до вуличних торговців. Лангос («полум'яний») — страва, яку ви можете купити на звичайних недільних ринках, з вагончиків у торгових центрах або біля басейну, на пляжах. Це рум’яне тісто діаметром приблизно 20−25 см, виготовлене з білого пшеничного борошна. Іноді туди додають картопляне пюре, і такий пиріг смажать у фритюрі і подають з часниковим соусом, сметаною та тертим сиром trappista (схожим на чедер). Існують й інші варіації (буквально безмежні), ви можете їсти її просто так, або тільки з вершками/сиром, або нарізати кубиками і обсмажити зверху копчений, сухий в’ялений бекон у стилі панчетти.

Якщо ви полюбляєте на сніданок сендвічі чи бутерброди, то пробуйте угорські намазки. Однією з найвідоміших є «корьозьот» (körözött) із кисломолочного сиру. Фактично це угорський сирний паштет — улюблена пікантна закуска в цій країні. Майже кожна родина має свій особливий спосіб його приготування. Основними спеціями є мелений кмин, який надає йому неповторного смаку, та солодкий порошок паприки, що надає приємного помаранчевого кольору. Згідно з оригінальним рецептом, часник до цієї намазки не додають. Як приготувати таку угорську закуску?

Корьозьот із сиру з паприкою

Інгредієнти:

  • 250 г кисломолочного сиру, бажано домашній, відтиснутий
  • ½ невеликої цибулі
  • 1 ст.л. несолоного вершкового масла
  • 1 ст.л. сметани
  • сіль за смаком
  • 1 ч. л. порошку солодкої червоної паприки
  • ½ ч. л. меленого кмину

Спосіб приготування:

  1. Дрібно наріжте цибулю.
  2. Сухий сир подрібніть виделкою.
  3. У мисці змішайте всі інгредієнти до однорідної маси. Дайте охолонути протягом 3−4 годин, щоб смаки об'єдналися.
  4. Намажте корозьот на хліб або хрустку булочку, подавайте з зеленою цибулею або помідорами. Або зробіть цю намазку начинкою до печених перців.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі Показати ще новини