У Верховній Раді обговорюють дві моделі економічного бронювання, сказав голова фракції Слуга народу Давид Арахамія під час брифінгу в парламенті в середу, 8 травня. Про це повідомляє Українська правда.

Як заявив Арахамія, у парламенті, з одного боку, розуміють, що не можуть виплачувати зарплати військовослужбовцям із міжнародної допомоги, і зарплати військових — це мита і податки. З іншого боку, за його словами, щоб ці гроші з’явилися, має працювати економіка, але «тут питання справедливості — багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть в армію».

Відео дня

Нардеп сказав, що перша модель передбачає розмір податків із зарплати військовозобов'язаного в 35 тис. грн, яких вистачить на утримання одного бійця. Друга модель передбачає квоту на підприємство для військовозобов'язаних.

«Наприклад, медіа. Умовно кажучи, у вас є 10% людей, яких ви можете забронювати. Хто це буде — керівник вирішуватиме самостійно. За цих людей платиться мінімальна зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна — 20 тисяч гривень, тобто щомісяця за кожну заброньовану людину сплачується 20 тисяч гривень. Це окремо від податків», — пояснив Арахамія.

Читайте також: Спочатку мобілізація, а потім бронь. Чому Банкова, Кабмін та військові не можуть погодити прозоре бронювання для бізнесу — розбір NV

На початку квітня Європейська Бізнес Асоціація заявляла, що в Раді розглядають модель економічного бронювання, за якої бізнес зможе забронювати до 50% військовозобов'язаних співробітників за умови відсутності податкових боргів і сплати військового збору на кожного працівника за формулою 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць.

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма на початку року пропонував видозмінити бронювання на користь працівників із зарплатою від 30 тис. гривень.

Редактор: Ніна Григорська Читати далі