Агенція Associated Press показала, як виглядає Часів Яр на Донеччині, який намагаються захопити окупанти. На відео видно, що місто зазнало величезних руйнувань, у ньому не залишилося майже жодної вцілілої будівлі.

AP пише, що Часів Яр, в якому колись проживало 12 тисяч мешканців, тепер майже безлюдний.

https://twitter.com/tweetsnv/status/1785945059768127624?s=46

«На кадрах видно, що Часів Яр, розташований серед зелених полів і лісів, перетворився на апокаліптичну картину. Руйнування нагадують міста Бахмут та Авдіївку, з яких Україна відійшла після місяців обстрілів і величезних втрат для обох сторін», — йдеться у матеріалі.

Відео дня

При цьому на відео немає жодного солдата або цивільного, окрім самотнього чоловіка, який йшов посеред дороги між зруйнованими будівлями.

Агенція пише, що такі руйнування підкреслюють тактику випаленої землі, яку Росія застосовує протягом більш ніж двох років війни, під час якої її війська вбивають тисячі цивільних осіб.

Видання зазначає, що місто є стратегічно важливим, оскільки його захоплення дало б Росії контроль над пагорбом, з якого вона може атакувати інші міста, що становлять основу східної оборони України. Тоді це створить підґрунтя для ширшого російського наступу, який може розпочатися вже цього місяця.

Ситуація біля міста Часів Яр — що відомо

У квітні головком ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що вище військове керівництво Росії поставило завдання своїм солдатам захопити місто на захід від Бахмута — Часів Яр — до 9 травня. Ворог зосереджує зусилля для прориву оборони і виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас, щоб створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

10 квітня Інститут вивчення війни заявив, що, намагаючись прокласти собі шлях до Часового Яру, росіяни вдаються до тактики, яка допомогла їм захопити Авдіївку. Позиції українських захисників інтенсивно накривають КАБами та вогнем зі своїх літаків і вертольотів.

Українські військові кажуть, що, якщо росіянам вдасться захопити Часів Яр, вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ.

Читайте також: Том Купер Том Купер Ця битва стає «символічною». Що зараз відбувається в районі Очеретине

21 квітня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин наголосив, що Сили оборони України контролюють ситуацію в Часовому Яру Донецької області. У місті немає російських окупантів.

Він також повідомляв, що близько 20−25 тисяч російських військових намагаються штурмувати Часів Яр і околиці.

28 квітня Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилась. Сили оборони відійшли на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.

2 травня офіцер пресслужби 26 артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашніков заявив, що росіянам не вдасться захопити Часів Яр до 9 травня попри те, що вони задіяли для цього усі свої ресурси.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі