Автор: Ольга Духніч

Олексій Антипович, глава Соціологічної групи Рейтинг, спеціально для NV виклав результати свіжих досліджень. Деяким з них він здивувався сам.

«Відкриттям цього року для мене як соціолога було те, що українці найбільше не довіряють людям з іншими політичними поглядами, навіть не чужинцям», — розповідає NV керівник Соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович. З ним NV зустрічається для великої розмови про зміни в українському суспільстві на третьому році війни. Ці зміни Рейтинг досліджує щомісячно і кожного разу знаходить, чому дивуватися.

Відео дня

Про те, як війна змінила відносини держави та громадянина, що відбувається з довірою українців одне до одного, ставленням до мобілізації та політичними очікуваннями Антипович докладно розповідає NV.

— Ми завжди маємо певний суспільний договір між державою та суспільством. Яким він був на початку великої війни у 2022-му і як він змінився зараз?

— Почнемо з того, що ще до початку великої війни українець завжди розрізняв своє власне життя з життям держави. Ми ніколи особливо не довіряли владі, ніколи особливо не покладалися на державу, ніколи особливо не відстоювали цю державу. Я б навіть говорив, що це історична традиція українська — влада завжди була у чужих. Тому у нас активно розвивався соціальний капітал найближчого кола.

Ми довіряли найближчим людям, на них покладалися. Звідси йде великий шмат українського кумівства — чи в політиці, чи в бізнесі, чи в управлінні, — «свій до свого по своє». Все це носило характер стримуючого фактору для розвитку держави, бо якщо ти не особливо довіряєш державі, то ти не особливо в неї вкладаєшся. Так було до війни.

Читати далі