Автор: Роман Фещенко

Анатолій Храпчинський, авіаційний експерт і заступник гендиректора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, розповів, як влаштовані російські кореговані авіабомби й пояснив, чому вони мають сумнівну точність ураження.

Кореговані авіаційні бомби (КАБи), які росіяни активно використовують у війні проти України, це, як правило, звичайні вільноспадні фугасні авіабомби (ФАБи) додатково оснащені універсальним модулем планерування і корекції (УМПК).

Відео дня

Таку думку Анатолія Храпчинського, авіаційного експерта й заступника гендиректора компанії із виробництва засобів РЕБ, навів NV у статті Улюблене знаряддя ворога.

Читайте також:
Російська авіабомба ФАБ-500, перетворена на плануючу бомбу завдяки «універсальному модулю планування та корекції», УПМК (Фото:Міноборони РФ) «Авіація РФ повертається у війну». Чому західні медіа та експерти б’ють на сполох через російські удари КАБами і що слід знати про їхні типи

За словами фахівця, модуль УМПК являє собою металеві крила з блоком GPS-навігації, що дає змогу ворогу точніше скидати планеруючу бомбу з відстані 40 км від цілі.

Оскільки такі модулі не складні у виробництві, їхнє виготовлення уже налагоджене на російському підприємстві Тактическое ракетное вооружение (м. Корольов, Московська обл.).

«Також на цьому підприємстві виробляють більшість російських крилатих ракет, таких як Х-101, Х-55, Х-69 тощо», — перераховує продукцію заводу експерт.

Крім цього, існує ще один різновид КАБ — уніфікований міжвидовий планеруючий боєприпас (УМПБ) Д-30СН. Це сучасніша крилата авіабомба, оснащена реактивним двигуном, що збільшує дальність дії боєприпасу до 90 км. Попри те, що таких бомб у ворога не дуже багато, саме ці КАБи 25 травня росіяни скинули на будівельний гіпермаркет Епіцентр у Харкові.

Інфографіка: NV

Розмірковуючи над темою розвитку індустрії корегованих авіабомб, Храпчинський нагадує, що за часів СРСР у військово-промислового комплексу були проблеми при спробах створити власну крилату авіабомбу.

«Радянський Союз зміг досягти відчутного прогресу у цьому напрямку тільки після того, як у 1971-му В'єтнам передав Москві вцілілу 460-кг американську крилату авіабомбу Mark 83 [маса вибухової речовини — 200 кг]», — пояснює авіаексперт.

Тільки завдяки цьому СРСР зміг суттєво просунутися вперед і став опановувати виробництво крилатих авіабомб.

При цьому фахівець зазначає, що це не єдиний приклад, копіювання зарубіжних боєприпасів Москвою.

«Нинішній російський модуль УМПК це своєрідний аналог американських JDAM, — каже Храпчинський, — а УМПБ Д-30СН — аналог французьких корегованих авіабомб AASM Hammer, оснащених реактивним двигуном».

Інфографіка: NV

Попри те, що російські КАБи мають блок GPS-навігації, спеціаліст ставить під сумнів точність авіаційних боєприпасів, вказуючи на значні похибки при ураженні цілей.

«До того ж немає гарантій, що пілот, скидаючи КАБ, притримується рекомендацій, які надає бортовий блок СВП-24 Гефест, що розраховує швидкість, висоту і кут нахилу літака, під яким він скидає авіабомбу», — пояснює принципи пусків боєприпасів авіаексперт.

Також при використанні ворогом КАБів у літака можуть не спрацювати механізми, завдяки яким боєприпас скидається автоматично, або ж бомба може впасти на території РФ, оскільки пілот бомбардувальника, зафіксувавши активність українських наземних РЛС, що входять в систему ППО, миттєво скидає наявні бомби й оперативно відходить із потенційної зони ураження.

Читайте також:
Авіабомба ФАБ-500М-62, оснащена універсальним модулем планування та корекції (УМПК), на підвісці російського Су-34, фото опубліковано в січні 2023 року (Фото:Telegram-канал Fighterbomber) Головний інструмент терору РФ. Як влаштовані російські КАБи, які нищать українські міста і позиції ЗСУ

Основними носіями російських КАБів нині є винищувачі Су-30 і Су-35, винищувач-бомбардувальник Су-34 і фронтовий бомбардувальник Су-24. «І їхній авіапарк досить великий», — зазначає Храпчинський.

Нагадаємо, що більше року у війні проти України Росія активно використовує кореговані авіабомби, якими наносить удари по всій лінії фронту, а також прикордонню Сумської, Чернігівської та Харківської областей.

Тільки за п’ять місяців цього року росіяни скинули на територію України майже 10 тис. КАБів — таку статистику привів міністр оборони України Рустем Умєров. Кількість українців, що загинули через них чи отримали поранення, порахувати складніше — вже рік як російські багатотонні КАБи, що агресор безпечно для себе скидає з бомбардувальників, не входячи в зону дії українських систем ППО, стали головним інструментом терору для прикордонних населених пунктів і ледь не основною ударною силою ворога на фронті.

Повну версію інтерв'ю з Анатолієм Храпчинським про те, як росіяни використовують кореговані авіабомби та як їм протидіяти, читайте тут.

Читати далі