Автор: Олег Шама

У ХІХ столітті росіяни вперше відправили збройний гарнізон по Амуру до самого його гирла — так почалося захоплення сотень тисяч квадратних кілометрів далекосхідних земель, які здавна належали Китаю.

«Розжалувати його в матроси з позбавленням усіх прав стану, а пости, які він облаштував на Амурі, зняти, знести», — розпорядився Карл Нессельроде, міністр закордонних справ Російської імперії, щодо капітана Геннадія Невельського восени 1850-го. Той двома роками раніше через Анлантику і Тихий океан привіз на Камчатку до Петропавловського форту провіант і амуніцію. Заодно обстежив Сахалін і гирло Амура.

Відео дня Читайте також:
ДО КИТАЮ УПЛАВ: Поромна переправа для поїздів на Байкалі, 1900 рік (Фото:Силові машини) Достукатися до Піднебесної. Як давні зазіхання Росії на китайські землі заважають Москві стати рівноправним союзником Пекіна

На Камчатку, як годилося, постачання проходило сушею через Якутськ, який знаходиться у верхів'ї Лени, далеко на півночі від Амура. Необхідне туди доправлялося північними морями і далі вже проти течії річки до самої столиці сучасної Республіки Саха (Якутії) — так званим «північним завозом». Або ж набагато довшим шляхом, який-от подолав Невельськой.

Така складна логістика обумовлювалася Нерчинським (1689 року) і Кяхтинським (1727 року) договорами між Московією та Китаєм. Ними Пекін давав добро на безмитну торгівлю в російських поселеннях на схід від Байкалу — китайського Північного моря Бейхай. Вони вважалися нейтральними. А далі, лівобережжя Амуру (нинішні російські Забайкальський край, Амурська область, Хабаровський край), не кажучи вже про Північний Схід Китаю (теперішній Приморський край РФ) були непорушними володіннями Піднебесної.

Китай робить Росії боляче

https://www.youtube.com/watch?v=G_9_zY9xKfo

В 1843 році віце-адмірал Євфимій Путятін розробив план експедиції до східних морських кордонів Китаю та Японії. Нессельроде зразу ж угамував завзятника, щоб уникнути «можливості розриву з Китаєм, невдоволення Європи, особливо англійців». Пропонував визнати амурський басейн за Китаєм і відмовитися від нього назавжди. Втім, не всі з ним буди згодні.

Зухвалий патріотизм

Аж ось у 1848 році капітан Невельськой напросився очолити транспортне судно Байкал і доправити вантаж на Камчатку. Пливли більш як через пів світу впродовж восьми місяців від 21 серпня до 12 травня наступного року: з Кронштадту (неподалік Петербурга) через англійський Портсмут, Ріо-де-Жанейро, обігнувши мис Горн, із зупинками у чилійському Вальпараїсо та на Гавайях і далі вже через Тихий океан до Петропавловська.

Читайте також: Божевільні з манією ворожнечі. 130 років тому російський філософ Соловйов назвав головну причину всіх бід свого народу Читайте також: М’яка валюта. Як за 300 років до нафтодоларів московити розраховувалися з європейцями соболями Читайте також: Прощати ворогів, але ненавидіти росіян. Як протягом останнього століття у Фінляндії змінювалось ставлення до Росії Читати далі