У неділю, 26 травня, військові США знищили безпілотник єменських хуситів над Червоним морем. Про це повідомило Центральне командування США у соцмережі X.

Як йдеться в повідомленні, американські військові успішно знищили над Червоним морем один безпілотний літальний апарат, який був запущений з території Ємену, контрольованої повстанцями-хуситами, що їх підтримує Іран.

Відео дня

Було встановлено, додає Командування, що цей дрон становив безпосередню загрозу для торгових суден у регіоні. Він був збитий для захисту свободи судноплавства і забезпечення більшої безпеки міжнародних вод для американських, коаліційних і торговельних суден.

Атаки єменських хуситів на кораблі в Червоному морі

Єменське угруповання хуситів атакує кораблі в Червоному морі з листопада 2023 року. Йдеться про протоку Баб-ель-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам, через яку судна потрапляють до Червоного моря, щоб далі дістатися до Суецького каналу і Середземного моря.

Хусити заявляють, що їхні напади на цей важливий судноплавний шлях є спробою зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, «пов'язані з Ізраїлем».

Читайте також: Уперше з 1991 року: британський есмінець збив ракету хуситів в Аденській затоці Читайте також:
Єменські хусити (Фото:REUTERS/KHALED ABDULLAH) Єменські хусити вдарили ракетою по танкеру у Червоному морі, який прямував до Китаю

У грудні 2023 року США у відповідь на напади хуситів розпочали операцію Prosperity Guardian (Страж процвітання) для захисту судноплавства в регіоні. В операції беруть участь Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські острови та Іспанія.

2 березня через атаки підтримуваних Іраном єменських хуситів у Червоному морі затонув перший корабель. Йдеться про вантажне судно Rubymar, на яке вони напали 18 лютого.

6 березня телеканал CNN написав, що атака хуситів уперше призвела до загибелі людей унаслідок удару балістичною ракетою по комерційному судну True Confidence в Аденській затоці. Загинули два члени екіпажу.

26 квітня есмінець Великої Британії HMS Diamond уперше з 1991 року збив ракету, випущену хуситами в Ємені, захищаючи торгове судно в Аденській затоці.

27 травня хусити вдарили в Червоному морі по нафтотанкеру Andromeda Star, який прямував із Росії до Індії.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі