Професор політології в Ратгерському університеті, спеціаліст із вивчення України, Росії та країн колишнього СРСР Олександр Мотиль в інтерв'ю Radio NV пояснив, чому президент США Джо Байден не готовий запросити Україну в НАТО.

«Американці бояться. Я до певної міри їх розумію. Вони бояться того, що якщо запросять Україну в НАТО (маємо на увазі зараз), то це може радикально погіршити американські відносини з Росією, які і так є поганими, а могли би стати гіршими. Це могло би призвести до того, що Росія прийняла би рішення щодо якоїсь ескалації», — сказав Мотиль в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=vrXkv-XETrk

Американський політолог зазначив, що останнім часом російський диктатор Володимир Путін та заступник голови Радбезу РФ та експрезидент Росії Дмитро Медведєв та інші російські чиновники почали говорити про застосування ядерної зброї, а американські чиновники цього бояться, оскільки мають для цього підстави.

«Я думаю, ніхто особливо не сподівався на те, що Україна отримає членство швидко. Це може статися за рік, може за два, може за 10, хто знає. Головне те, що Україна просувається в напрямі НАТО і що НАТО просувається в напрямі України», — підсумував Мотиль, наголосивши, що членство України в НАТО стало «реальним питанням».

Саміт НАТО у Вашингтоні

Читайте також:
Дмитро Кулеба (Фото:REUTERS/Alina Smutko) «Це питання вікна можливостей». Кулеба відповів на слова Байдена про відсутність необхідності вступу України до НАТО

75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9−11 липня 2024 року у Вашингтоні. Президент України Володимир Зеленський у січні заявив, що сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній Володимир Зеленський.

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники й «будуть виконані умови».

У квітні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

28 травня The Telegraph із посиланням на власні неназвані джерела повідомляв, що західні партнери закликали Україну цього року не вимагати запрошення до НАТО на щорічному саміті у Вашингтоні. Видання пише, що це рішення «засмутить Зеленського, якого колеги попередили, щоб він не вимагав від альянсу неможливого».

Читайте також:
НАТО (Фото:REUTERS/Ints Kalnins) «Частина втішного призу»: НАТО планує створити посаду офіційного посланника в Україні — ЗМІ

В опублікованому 4 червня інтерв'ю Time президент США Джо Байден заявив, що в його розумінні мир в Україні — це коли країна-агресор РФ більше не зможе окупувати країну. Він додав, що при цьому членство України в НАТО не є необхідним.

За словами Байдена, він був одним із тих, хто не готовий був підтримати «натовізацію України» (тобто членство країни в Альянсі).

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі