14 червня в Україні відзначають Всесвітній день донора крові. Цього дня всіх небайдужих закликають долучитися до донацій, щоб підтримати важливу ініціативу. Цей день спрямований на популяризацію донорства крові, підвищення обізнаності про його значення та залучення нових донорів.

Донори часто цікавляться, з якого віку можна приєднатися до руху; чи існують протипоказання для здачі крові; яка мінімальна вага необхідна; де можна визначити групу крові та зробити її аналіз.

Відео дня

Соціальний проєкт ДонорUA прагне поширити культуру регулярного та безоплатного донорства, яка існує в багатьох країнах світу. Ми зібрали відповіді на найпоширеніші питання в цій статті.

Хто може бути донором крові?

NV / Інфографіка: NV

В Україні донорами крові можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг (у деяких центрах крові, як-от у Львівському обласному центрі служби крові, мінімальна вага складає 55−60 кг). Донувати кров можуть як громадяни України, так і іноземці з постійною посвідкою на проживання в Україні.

Здоровою вважається людина, яка не має протипоказань. Якщо ви страждаєте на хронічні захворювання, приймаєте ліки або перебуваєте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або постійно.

Інфографіка: NV

Донорство крові є важливою справою, яка може врятувати життя багатьом людям. Проте існують певні абсолютні протипоказання, які унеможливлюють здачу крові. До них належать:

  • Серйозні серцево-судинні захворювання.
  • Захворювання центральної нервової системи.
  • Діабет та інші серйозні ендокринні захворювання.
  • Серйозні хронічні захворювання.
  • Інфекційні хвороби, такі як гепатит В, С, ВІЛ, туберкульоз, та інші захворювання крові.
  • Онкологічні захворювання.
  • Ризикована сексуальна поведінка.
  • Резекції та ампутації.

Інфографіка: NV

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • молочні продукти та яйця — за добу до донації;
  • горіхи, фініки та банани — 24 год;
  • соління — 24 год;
  • ковбасні вироби — 36 год;
  • копчена, гостра, пряна та смажена їжа — 48 год;
  • буряк — 48 год;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади — 48 год;
  • алкоголь, енергетичні напої — 48 год;
  • чорниця — 72 год;
  • лікарські засоби — 24−72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.

Інфографіка: NV

Чому важливо правильно харчуватися перед донорством?

Неправильне харчування впливає на якість крові, тому є протипоказанням до донорства. Це стосується не лише алкоголю чи нездорової їжі, як-от фаст-фуду. Донори повинні щодня споживати достатню кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатньо рідини та дотримуватися належної калорійності раціону. Важливо стежити за своїм харчуванням не лише напередодні донації, а й постійно.

Інфографіка: NV

Правила, яких слід дотримуватися

Донація — відповідальна процедура, тому важливо дотримуватися правил підготовки та харчування перед здачею крові. Після донації дотримуйтеся правил відновлення. Через 60 днів ви зможете знову стати донором.

Що їсти після здачі крові?

Після донації важливо правильно харчуватися, щоб відновити як кількість, так і якість крові. Продукти, багаті на залізо, є необхідними для відновлення після донації. Це передусім продукти тваринного походження: м’ясо (особливо червоне), печінка, риба та морепродукти. Організм засвоює до 30% гемового заліза (заліза з тваринних продуктів).

Якщо ви не вживаєте тваринних продуктів, запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, тофу, а також хліб, крупи та макарони. Однак організм засвоює лише 10% заліза з рослинних джерел. Вітамін С покращує засвоєння заліза. Найкращі джерела вітаміну С — свіжа зелень та ягоди, цитрусові, капуста, свіжі помідори.

Протягом кількох годин після їжі уникайте вживання чаю або кави, оскільки танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза. Негативно впливають також молочні продукти, клітковина, яйця та шоколад.

https://www.youtube.com/embed/Ij6Jx_pK3bw

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі