Актуальне питання. Як довго можна безпечно зберігати залишки їжі в холодильнику

Якщо у вас є звичка готувати їжу одразу на кілька днів, вам варто знати, як правильно це робити, аби не отруїтися.

Читайте також: При менопаузі. Вчені назвали три групи продуктів, які варто їсти жінкам після 45 років, щоб схуднути

Залишки можна зберігати в холодильнику 3−4 дні. Після цього підвищується ризик харчового отруєння. Якщо ви не думаєте, що зможете з'їсти протягом чотирьох днів, заморозьте їжу відразу. Заморожені залишки залишаться безпечними протягом тривалого часу. Але їх також варто з'їсти протягом 3−4 місяців.

Відео дня

Через 3−4 дні в охолоджених залишках можуть почати рости мікроби. Таке зростання підвищує ризик харчового отруєння. Зазвичай бактерії не змінюють смаку, запаху чи вигляду їжі. Тож ви не можете визначити, чи небезпечна вона. Якщо ви сумніваєтеся в безпеці їжі, краще її викинути.

Залишки можна зберігати в холодильнику 3-4 дні (Фото: Unsplash/ Lidye) Залишки можна зберігати в холодильнику 3-4 дні / Фото: Unsplash/ Lidye

Найкращий план — покласти залишки їжі в холодильник одразу після приготування. Їжу, яку готують для вечірки чи пікніка, слід охолодити протягом двох годин після приготування при кімнатній температурі. Якщо температура вище за 32 градуси або більше, їжа не повинна залишатися без холодильника більше години.

Читайте також: Сезонний та свіжий. Як обрати зелений горошок, як його правильно варити та що варто знати, перш ніж його їсти

Ключ до безпеки харчових продуктів — зберігати гарячу їжу гарячою, а холодну — холодною. Ваша мета — зменшити час, протягом якого страва перебуває в «небезпечній зоні». Це означає від 4 до 60 градусів. Це діапазон температур, коли бактерії можуть швидко розмножуватися.

Зберігайте гарячу їжу при температурі вище 60 градусів у розігрівальному підносі або в мультиварці. Холодні швидкопсувні продукти, такі як курячий салат або бутерброди з холодним м’ясом, можна покласти в миски з льодом.

Читайте також: Корисно і смачно. Що їсти під час відключення світла — поради та ідеї страв від Червоного хреста

Як безпечно розігріти залишки їжі

Зберігайте гарячу їжу при температурі вище 60 градусів (Фото: Unsplash/ Davide Cantelli) Зберігайте гарячу їжу при температурі вище 60 градусів / Фото: Unsplash/ Davide Cantelli

Розігрійте залишки, поки внутрішня температура не досягне 74 градусів. Перемішуйте страву, щоб забезпечити рівномірне нагрівання. Не рекомендується використовувати мультиварки для розігрівання залишків їжі, оскільки повільне підвищення температури може сприяти розвитку бактерій.

Заморожені залишки перед приготуванням слід розморозити. Не розморожуйте страви, залишаючи їх на столі. Краще розігріти їх в мікрохвильовці, перемістити в холодильник для розморожування на ніч або помістити в герметичний контейнер у холодну воду.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі