Аеропорт Кишинева повернуто державі

Аеропорт Кишинева, єдиний міжнародний аеропорт, що працює в Молдові, повернуто у власність держави, заявила молдовська президентка Майя Санду на брифінгу в понеділок.

За її словами, Молдова за дев'ять років здачі аеропорту в концесію втратила 1,6 млрд леїв (EUR80 млн за поточним курсом).

"Справедливість, нарешті, восторжествувала, і аеропорт вдалося повернути у власність держави. (…) Знадобилося багато зусиль, щоб повернути аеропорт", — сказала Санду.

Вона закликала компетентні органи "проінспектувати аеропорт і задокументувати виявлені недоліки".

"Необхідно переглянути податок у EUR9 на кожного пасажира, щоб знизити його максимально. Закликаю Агентство публічної власності та адміністрацію аеропорту забезпечити його оптимальну діяльність, щоб громадяни могли користуватися великою кількістю рейсів, за різними напрямками і за доступними цінами", — сказала президент.

За її словами, у планах влади — перетворити аеропорт на регіональний авіахаб, що має сприяти більш тісній інтеграції Молдови в європейський економічний простір.

Як повідомлялося раніше, Апеляційна палата Кишинева в листопаді 2022 року ухвалила рішення про розірвання концесійної угоди з компанією Avia Invest щодо аеропорту "Кишинів". Avia Invest тоді ж заявила, що вважає рішення палати незаконним і буде його оскаржувати у Вищій судовій палаті. Компанія стверджувала, що розірвання договору тягне за собою повернення їй інвестицій у розмірі 90 млн євро.

Аеропорт 2013 року було передано в концесію строком на 49 років Avia Invest. Концесіонер за умовами договору був зобов'язаний за цей період інвестувати в нього EUR244,2 млн. Власники Avia Invest неодноразово змінювалися. Хто зараз є кінцевим бенефіціаром компанії, невідомо. Молдовські ЗМІ та політики стверджують, що аеропорт підконтрольний молдавському бізнесменові, чоловікові російської співачки Жасмін Ілану Шору, який перебуває в розшуку.

У 2019 році після зміни влади в Молдові нове керівництво країни почало говорити про необхідність повернення аеропорту під контроль держави. Тоді представники Avia Invest звернулися до Стокгольмського арбітражу проти уряду Молдови, обвинувативши владу в рейдерській атаці. Сума позову склала EUR885 млн.

У липні 2020 року Агентство публічної власності Молдови повідомило про розірвання договору про концесію і зажадало від Avia Invest повернути майно, яке перебуває в її управлінні. Агентство стверджує, що Avia Invest не виконала зобов'язань, передбачених контрактом про концесію, і недоінвестувала в аеропорт EUR66,2 млн. В Avia Invest тоді назвали дії Агентства публічної власності "черговою спробою виконати вказівки влади" і розірвати договір у будь-який спосіб. Компанія оскаржила рішення влади в суді.