Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповів жартом на питання про надання Україні ракет Taurus, через що зазнав різкої критики з боку опозиції.

Про це повідомляє Bild.

https://twitter.com/tweetsnv/status/1786363617111105986?s=46

Зазначається, що це відбулося 28 квітня, коли канцлер Німеччини відповідав на запитання громадян у Люнебурзі.

Зазначається, що коли у нього запитали про те, чому він не погоджується надати Україні ракети, він був налаштований дуже прямолінійно, зазначивши, що «існує зброя, яку можна постачати лише за умови збереження контролю над усім, що з нею робиться», очевидно маючи на увазі свої побоювання щодо того, що Україна може завдавати ударів ракетами по цілях на території РФ.

Відео дня

Однак потім він спробував пожартувати, сказавши, що Німеччина «не може вести подібні дебати, які можна вести між друзями», зімітувавши діалог:

«Ви мені не довіряєте?» — сказав, він, маючи на увазі українців.

«Звичайно, я довіряю своїм друзям… Однак, я б не роздавав усім зброю», — відповів Шольц сам собі, після чого розсміявся.

Після удару з боку опозиції негайно пролунала різка критика, зокрема й від члена Християнсько-демократичної партії (ХДП) Карстена Ліннеманна.

«Абсолютно ганебно, що канцлер сміється за рахунок України. Його сміх ображає людей, які борються за своє виживання, а також за нашу свободу в Україні. Ви повинні поставити собі питання: Наскільки серйозно канцлер сприймає власні слова на підтримку України?», — заявив він у коментарі Bild.

Питання надання Україні ракет Taurus — що відомо

Україна просить партнерів надати далекобійну зброю, щоб мати змогу вражати цілі в глибині окупованої Росією території. Деякі країни вже пішли на такий крок: зокрема Велика Британія передала крилаті ракети Storm Shadow, а Франція — SCALP. Німеччина, яка має близько 600 крилатих ракет Taurus, поки що зволікає.

У вересні 2023 року глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін не відмовляв Україні в передачі Taurus, але не готовий їх передати зараз.

Читайте також: Андреас Умланд Андреас Умланд Після скандалу навколо ракет Taurus. Чого злякалися в Німеччині

Причиною могли стати коливання Шольца, оскільки, як раніше писали ЗМІ, він висловив занепокоєння, що Київ може атакувати територію РФ. Глава німецького уряду також публічно висловлював побоювання, що надання Україні ракет Taurus нібито призведе до ескалації.

Україна неодноразово говорила, що не буде використовувати західні далекобійні ракети для ударів по території Росії.

Німецький парламент двічі не зміг підтримати заклик до Шольца про передачу Taurus Україні. 17 січня «за» таке рішення проголосували лише 178 депутатів із 666. 22 лютого Бундестаг проголосував за постачання Україні «озброєння великої дальності», однак не згадав саме про Taurus.

5 лютого голова спеціального штабу з питань України в Міністерстві оборони ФРН Крістіан Фройдінг заявив, що далекобійні ракети Taurus не можуть переломити хід війни на користь ЗСУ.

29 березня міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, коментуючи питання надання Україні ракет Taurus, заявила, що Шольц не боїться російського диктатора Володимира Путіна.

28 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив сподівання, що надання США Україні ракет ATACMS може «підбадьорити» Шольца щодо передачі Україні ракет Taurus.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі