Картину українського художника Івана Марчука Зійшов місяць на Дніпром продали на аукціоні Goldens у Києві за рекордні $300 000. Таким чином вона встановила новий рекорд для продажів українського сучасного мистецтва.

Про це у себе в соціальних мережах повідомив український аукціонний дім Goldens. Картина Зійшов місяць над Дніпром, написана Іваном Марчуком у 1980 році, була головним лотом аукціону Колекційне класичне мистецтво. Його стартова ціна була заявлена в проміжку між $150 000 та $200 000, і пішла з молотка за $300 000 разом з комісією та авторськими зборами. Картина вважається найбільшою за форматом роботою Івана Марчука із зображенням місячної ночі.

Відео дня

Таким чином цей продаж став найвищою ціною, за яку будь-коли було продано роботу Івана Марчука не лише на українських, а й світових аукціонах. Крім того вона стала найвищою серед вартості робіт сучасних українських митців, зазначили представники аукціонного дому. Картина була продана до приватної колекції. Новим власником став громадянин США, який залишився анонімним, проте особисто подякував художнику за картину.

@Goldens/Facebook Фото: @Goldens/Facebook

Загалом на 61-му аукціоні Колекційне класичне мистецтво було представлено 42 лоти, з них майже 41% пішов з молотка. Серед виставлених на продаж робіт твори Григорія Світлицького, Йосипа Бокшая, Миколи Глущенка, Юлія Синькевича, Ольги Рапай, Віктора Зарецького та інших.

У листопаді 2023 року картину Івана Марчука Тут спокій поселився продали на аукціоні Sotheby’s за $81,4 тис. У червні 2022 року картина Марчука Сад спокуси пішла з благодійного аукціону дому Goldens за $120 000.

Серед рекордів продажів українського мистецтва картина Анатолія Криволапа Кінь. Вечір, яка була продана на аукціоні Phillips у 2013 році за $186 тис, що довгий час вважалося рекордом для українського сучасного мистецтва на комерційних аукціонах.

На благодійних аукціонах рекорд встановила картина Марії Примаченко Квіти виросли коло четвертого блока 1990 року, яка пішла з молотка на благодійному аукціоні Benefit for Ukraine’s People & Culture за $500 000 у травні 2022 року.

Читайте також: Гроші передадуть ЗСУ. Картину Марії Примаченко продали на аукціоні за півмільйона доларів Редактор: Юлія Найденко Читати далі